EU pozvala mediteranske partnere da pomognu Palestincima

EUROPSKA unija je u utorak u Haagu pozvala svoje mediteranske partnere, uključujući i Izraelce, da pomognu u palestinskoj "tranziciji" koja je u tijeku, s obzirom na to da se, prema mišljenju Europljana na Bliskom istoku otvara faza koju smatraju obećavajućom.

"Zajednički i individualno moramo pomoći palestinskom narodu da uspije u tranziciji koji će ga odvesti novim smjerom", rekao je Visoki povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pred deset mediteranskih partnera Unije. To su Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Palestinska Samouprava, Sirija, Tunis i Turska.

"Svi će dobiti: povećat će se sigurnost za Izraelce i Palestince te će cijela naša regija biti sigurnija", rekao je Solana na plenarnoj sjednici ministarske konferencije Euromed u Haagu. Palestinci će 9. siječnja birati nasljednika nedavno preminulog predsjednika Jasera Arafata.

Početak sastanka Euromeda u ponedjeljak je obilježio sastanak izraelskog ministra vanjskih poslova Sylvana Shaloma i njegova palestinskog kolege Nabila Šaata.

Nekoliko je sudionika skupa u Haagu izrazilo zadovoljstvo nakon tog susreta, no njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je, ne negirajući da je stvorena nova prilika za Bliski istok, upozorio na "velike prepreke" koje još stoje na putu prema trajnome miru.

Pročitajte više