EU smanjuje cijene roaminga na području zemalja članica

EUROPSKI parlament i Vijeće EU dogovorili su danas novo smanjenje cijena roaminga na području EU, a cijene te usluge do 2011. godine moraju maksimalno biti oko 3 kune za minutu razgovora.

Plan za smanjivanje ovih usluga donesen je 2007. godine kada se sve više "putnika" počelo buniti zbog visoke cijene roaminga u zemljama članicama Europske unije. Sadašnja maksimalna cijena je 45 eurocenta (oko  3,50 kuna), a ona bi se do kraja godine trebala smanjiti za još dva centa, piše EUbusiness.

Sljedeći mjesec će o ovim smanjenjima odlučivati Europski parlament

Odlučeno je da sredinom 2010. godine ta cijena treba biti maksimalnih 39 centa, a konačnu razinu od 35 centa će doseći sredinom 2011. godine. Europski dužnosnici su pristali da kompanije naplaćuju svoju uslugu po minuti u prvih 30 sekundi, a nakon moraju naplaćivati po sekundama.

Borba za jeftinije telekomunikacijske usluge vodila se i na području tekstualnih poruka čija će najviša cijena biti 11 centi, što je vrlo veliko smanjenje prema 29 centi koliko je danas. Dogovor koji je postignut iza zatvorenih vrata na glasovanje u Europski parlament doći će sljedećeg mjeseca.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više