EU uvodi stroga pravila za one koji na svojim granicama žele trenirati strogoću

EUROPSKA komisija odlučila je postrožiti pravila za one zemlje koje žele stroža pravila kontrole unutar schengenske zone.

Naime, države koje žele ponovno postaviti granične kontrole na prijelazima unutar schengenskog prostora morat će za to dobiti posebnu dozvolu iz Bruxellesa za svaki period duži od pet dana, zamišljeno je prema nacrtu nove regulacije unutar EU koji bi trebao biti predstavljen u rujnu.  Da bi dobio zakonsku snagu trebat će proći i u Europskom  vijeću i parlamentu.

Prijedlog nameće stroge uvjete za uvođenje kontrole među zemljama, a maksimalno razdoblja u kojem se mogu provoditi kontrole određeno je na šest mjeseci, s tim da se svakih 30 dana mora izvršiti inspekcija koja će utvrditi jesu li kontrole zaista potrebne, piše Financial Times.

Taj prijedlog neće naići na odobravanje nekih zemalja, prvenstveno Francuske i nekoliko sjevernoeuropskih zemalja, koje žele ponovno ustanoviti bolju kontrolu nad granicama kako bi spriječili priljev migranata iz određenih zemalja koje smatraju tranzitnima. Osim Sarkozyja, za pravo zemalja da slobodno odlučuju o kontroli svojih granica zauzima se i Berlusconi, ponajviše zbog velikog broja izbjeglica iz Afrike koje dolaze u Italiju.

Pročitajte više