Nastavljaju se pregovori s DP-om. Evo s koliko ruku raspolažu HDZ i anti-HDZ blok

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nova runda odvojenih pregovora Domovinskog pokreta s HDZ-om i SDP-om radi formiranja saborske većine, odnosno vlade bit će održana sutra (ponedjeljak), 12 dana nakon parlamentarnih izbora.

Medved rekao što očekuje od sutrašnjeg nastavka pregovora s DP-om

Ministar branitelja Tomo Medved (HDZ) potvrdio je u nedjelju u Splitu da se u ponedjeljak nastavljaju razgovori s Domovinskim pokretom, ocijenivši da su dosad bili izrazito konstruktivni i otvoreni. U nastavku razgovora očekuju konkretne stavove s obzirom na to da je Domovinski pokret preko vikenda imao radne sastanke, rekao je Medved na obljetnici osnutka 4. gardijske brigade.

Uvjeren je da će sljedećeg tjedna dogovoriti i usuglasiti sva pitanja vezano za većinu, odnosno za sastavljanje nove vlade.

S DP-om sutra pregovara i SDP

Čelnik SDP-a Peđa Grbin također je potvrdio medijima da se u ponedjeljak sastaju s Domovinskim pokretom. "Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a", rekao je Grbin RTL-u.

Tim strankama, dodao je, nude da konstituiraju sabor i uspostave parlamentarni nadzor nad tehničkom vladom Andreja Plenkovića kako ne bi radili što žele, te da počnu s ispravljanjem njihovih grešaka.

Nakon prvog kruga pregovora održanih u srijedu sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om, Domovinski pokret je izvijestio da su razmijenili stajališta i poglede o različitim temama te razmotrili moguće poteze i rješenja.

DP nikako ne želi sa SDSS-om, a manjine se drže zajedno

Domovinski pokret ponovio je u petak kako i dalje čvrsto stoje na pregovaračkim pozicijama da SDSS ne može biti dio vlasti te je odbacio napise o podjelama unutar stranke. "Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje", objavio je Domovinski pokret na Facebooku.

Uslijedila je reakcija čelnika SDSS-a Milorada Pupovaca koji je poručio u subotu da pri formiranju vlade i većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj, te će se suprotstaviti svim oblicima segregacije po etničkoj ili političkoj osnovi. Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora.

Tom bi odlukom HDZ može računati na osam manjinskih ruku, no budući da DP ne odustaje od toga da se većina mora sastaviti bez SDSS-a, a da manjine nastupaju zajedno, to im ne znači mnogo. Zbog toga HDZ, čini se, paralelno radi na okupljanju zastupnika s kojima bi došli do potrebnih 76 mandata i bez manjina. I prvu su ruku, koja ih s DP-ovih 13 mandata (bez Mislava Kolakušića koji je odbio svaku mogućnost sudjelovanja u HDZ-ovoj većini) dovodi do 75 mandata. 

Škorina sestra je, čini se, odlučila pretrčati Plenkoviću i HDZ-u

Naime, zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, poručila je u nedjelju na Facebooku kako nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo! te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine.

Hrvatski suverenisti dan ranije izvijestili su da neće sudjelovati ni u vladajućoj većini niti u vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača. Predsjednik stranke Marijan Pavliček poručio je stranačkoj kolegici Vučemilović nakon njezinog istupa da je odluka predsjedništva "ne" HDZ-u koje se moraju držati svi članovi te će biti izbačena iz stranke podrži li koaliciju HDZ-a.

Iz stranke Most koja je na izbore izašla zajedno sa Suverenistima poručili su Vučemilović da nema razloga za strahove. "Ona dobro zna da smo mi oni koji čuvaju hrvatski identitet i jedina smo garancija da se neće provoditi lijeve anacionalne politike. Tako je bilo do sada i može biti mirna da će tako biti i dalje", rekao je za Dnevnik Nove TV predsjednik stranke Božo Petrov.

Hoće li 76. ruka HDZ-ove većine biti Fokusov Zurovec?

Sve više se špekulira da bi 76. ruku HDZ-ovoj većini mogao dati Fokusov Dario Zurovec. On je danas rekao da ga nitko nije dodatno zvao, osim medija koji su htjeli provjeriti tu informaciju, prenio je RTL. No ni toj televiziji Zurovec nije rekao da neće s HDZ-om, što ostavlja mogućnost da HDZ dobije još jednu neočekivanu ruku za svoju većinu. 

Podsjetimo, predsjednik Fokusa Davor Nađi u nekoliko je navrata tijekom kampanje izričito rekao da Fokus neće s HDZ-om, no u sabor je ušao gradonačelnik Svete Nedelje Zurovec, koji tu mogućnost ipak nije potpuno isključio. Zbog toga je navodno došlo i do sukoba između Nađija i Zurovca. 

S druge strane, anti-HDZ blok trenutno u najboljem slučaju raspolaže sa 68 ruku u pokušaju formiranja saborske većine koja bi, vjeruju u tom bloku, mogla promijeniti neke od ključnih zakona, poput, primjerice, Zakona o izbornom jedinicama i poništiti izmjene Kaznenog zakona koje se kolokvijalno nazivaju Lex AP te poništiti imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Jasno je da taj blok ne može bez ruku Domovinskog pokreta, osim ako se dogodi potpuni preokret s manjinama, s čijim bi rukama također došli do famoznog broja 76. 

Pregled trenutne situacije 

Na kraju, pogledajte i pregled trenutne situacije u pokušajima formiranja većine, prema pozicijama koje su zauzeli stranke i zastupnici novog saziva sabora.

 

 HDZ-OV BLOK

 ANTI-HDZ BLOK

Sigurni

 HDZ i partneri - 61

 Rijeke pravde - 42

 Most - 7

 Raspudići - 2

 Suverenisti - 1

Izgledni

 Manjine - 8* 

 Možemo - 10

 Lista M. Posavca - 2

 IDS - 2

Mogući

 Domovinski pokret - 13

 V. Vučemilović - 1

 D. Zurovec (Fokus) - 1

 D. Zurovec (Fokus) - 1

 Domovinski pokret - 13

*Manjine su se čvrsto odredile uz HDZ, no DP rezolutno odbija da se većina formira s SDSS-om, a manjine se drže zajedno. Ako pozicije ostanu takve, HDZ i DP bi, ako se dogovore, trebali skupiti 76 ruku bez manjinaca

Pročitajte više