EU za neuspjeh WTO pregovora krivi SAD

EUROPSKA unija za neuspjeh pregovora o liberalizaciji trgovine u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) najviše krivi SAD, optužujući ga da nije voljan prepoznati fleksibilnost drugih pregovarača te da se kruto drži svog stava po pitanju poljoprivrednih subvencija, pišu europski mediji.

Nakon sastanka WTO-a koji je zaključen u ponedjeljak, Peter Mandelson, povjerenik Europske unije (EU) za trgovinu izjavio je kako "SAD ne može prihvatiti ili prepoznati signale fleksibilnost drugih pregovarača, pa stoga nije niti sposoban fleksibilnošću uzvratiti već se kruto drži svojih stavova po pitanju poljoprivrednih subvencija".

"Čelnici skupine G8 su nas ovlastili da se okupimo i iskažemo veću fleksibilnost, čini mi se da smo svi to i učinili, osim SAD-a", dodao je.

Mandelson je također istaknuo da mu se čini kako su pregovarači na sastanku zaključenom u ponedjeljak u Ženevi propustili posljednju priliku za postizanje sporazuma u pregovorima u sklopu WTO-a, započetih 2001. u Dohi.

"Propustili smo posljednji izlaz na autocesti", kazao je on.

Sastanak, s ciljem prevladavanja zastoja prije ljetne pauza, sazvao je čelnik WTO-a Pascal Lamy, te ministri Australije, Brazila, Europske unije (EU), Indije, Japana i SAD-a.

Pročitajte više