EU želi čvršće veze s Ukrajinom, o članstvu se ne izjašnjava

EUROPSKA unija je pripravna pojačati gospodarske i političke veze s Ukrajinom, ali zasad ne želi govoriti o mogućem članstvu te zemlje u Uniji.

Ministri vanjskih poslova EU-a sljedeći će tjedan razmatrati plan koji su pripremili visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenica za vanjske poslove Benita Ferero-Waldner, koji predviđaju nadogradnju postojećeg "akcijskog plana" za Ukrajinu. U tom se dokumentu ne spominje mogućnost da Kijev podnese zahtjev za članstvo, rekao je jedan europski diplomat.

"Akcijski plan nije instrument koji bi služio poticanju ambicija za pristup Uniji, već je namijenjen produbljenju odnosa", rekla je glasnogovornica Komisije Emma Udwin.

U novom prijedlogu koji će europski ministri razmatrati sljedeći tjedan navodi se da bi Bruxelles i Kijev mogli započeti pregovore o novom sporazumu o suradnji. Također se spominje mogućnost da EU dodijeli Ukrajini status tržišnog gospodarstva te mogućnost ublažavanja viznog režima za ukrajinske građane.

Europski parlament je nedavno izglasao rezoluciju u kojoj traži da se Kijevu dade jasna europska perspektiva. Međutim, Europska komisija i vlade zemalja članica smatraju da bi se novi predsjednik Viktor Juščenko trebao usredočiti na nacionalno pomirenje i izgradnju boljih veza s Rusijom, umjesto traženja članstva u EU.

Nakon nedavnog primanja 10 zemalja u EU, zatim očekivanog ulaska Rumunjske i Bugarske te najavljenog otvaranja pregovora s Hrvatskom i Turskom, u EU ne postoji spremnost za otvaranje pregovora s Ukrajinom, ističu diplomatski izvori.


Pročitajte više