EU želi olakšati pristup generičkim lijekovima na tržištu

Ilustracija: 123rf

EUROPSKA komisija želi pacijentima olakšati pristup jeftinijim generičkim lijekovima, pokazuje nacrt strategije za farmaceutski sektor, a zacrtala je i "stratešku autonomiju" EU kako bi se spriječile nestašice.

EK želi da lijekovi budu cjenovno pristupačniji, pokazuje nacrt strategije izložen u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, a trebao bi biti objavljen sutra.

"Komisija će razmotriti ciljane mjere kojima bi se potaknula generička i bioslična konkurencija (izvornim lijekovima)", navodi se u dokumentu, a kao očekivani rok njihova uvođenja navodi se 2022. godina.

Generički lijekovi su jeftinije kopije patentiranih lijekova

Generički lijekovi su jeftinije kopije patentiranih lijekova i temelje se na istim aktivnim tvarima. Proizvođači ih mogu stavljati na tržište tek nakon što isteknu prava intelektualnog vlasništva za izvorni lijek.

Komisija predlaže strožu primjenu propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju ​​kako farmaceutske tvrtke, vlasnici patenata, više ne bi mogle ometati ulazak na tržište i distribuciju konkurentskih i cjenovno pristupačnijih generičkih i biosličnih lijekova.

EU bi također mogla ukloniti zapreke ulasku generičkih lijekova na tržište i njihovoj široj primjeni u sustavima zdravstvene zaštite te dati jasnije odredbe o ispitivanju patentiranih proizvoda, kako bi se posredno poduprlo podnošenje zahtjeva za odobrenjem generičkih lijekova.

Poticaji i obaveze farmaceutskih tvrtki mogli bi biti ponovo razmotreni najkasnije 2022. godine kako bi se uspostavila tješnja veza sa zahtjevima za širom distribucijom lijekova i snažnijom konkurencijom, dodaje Komisija.

EK želi spriječiti nestašice kakve su bile ovog proljeća

Od proizvođača lijekova moglo bi se, primjerice, tražiti da patentirane lijekove učine dostupnima u svih 27 država EU, uz alternativnu mogućnost kraćeg razdoblja trajanja prava intelektualnog vlasništva. Manje zemlje često im nisu zanimljive jer donose manju zaradu, napominje Reuters.

Komisija također želi spriječiti dramatične nestašice kakve su proljetos, u prvoj fazi pandemije, prouzročile zabrane izvoza i druge trgovinske prepreke, posebno indijsko ograničenje izvoza paracetamola.

Među lijekovima kojih u EU nema dovoljno ili ih nema uopće Komisija navodi antibiotike, lijekove za djecu i lijekove za rijetke bolesti. U Bruxellesu procjenjuju da trenutno ne postoji lijek za 95 posto od više od 7000 poznatih rijetkih bolesti.

Komisija zato planira 2022. godine uvesti mjere jačanja "strateške autonomije" EU, uključujući ubrzani postupak izvješćivanja o nestašici lijekova i poboljšanu transparentnost zaliha.

Pročitajte više