Europska komisija ne odustaje od prijedloga o izaslanim radnicima

EUROPSKA KOMISIJA je odlučila u srijedu ostati pri svom prijedlogu direktive o izaslanim radnicima zaključivši da se njime ne krši načelo supsidijarnosti zbog čega je dobio "žuti karton" od nacionalnih parlamenata.

"Pažljivo smo analizirali sve argumente koje su iznijeli nacionalni parlamenti te smo zajednički raspravili o razlozima njihove zabrinutosti. Uzevši sve u obzir, zaključili smo da ostajemo pri svojem prijedlogu jer je on u potpunosti u skladu s načelom supsidijarnosti. Upućivanje radnika u svojoj je biti prekogranično pitanje", izjavila je povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. 

Privremeni radnici u drugim zemljama

Komisija je 8. ožujka predložila izmjene direktive o izaslanim radnicima kako bi se spriječio socijalni damping, nepoštena konkurencija u plaćama radnika iz različitih zemalja članica. Prema europskom zakonodavstvu, izaslani radnik se definira kao "zaposlenik koga je poslodavac privremeno poslao u drugu zemlju članicu radi pružanja usluga".

Prema prijedlogu Komisije, izaslani radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi. 
 Međutim, tim načelom tvrtke iz siromašnijih članica izgubile bi konkurentsku prednost i ne bi mogle dobivati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno utjecalo i na zaposlenost.

Četrnaest nacionalnih parlamenata iz 11 država članica, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, poslalo je obrazložena mišljenja u kojima tvrde da se prijedlogom krši načelo supsidijarnosti. Time je aktiviran mehanizam kontrole poštovanja načela supsidijarnosti, tzv. postupak žutog kartona. K tomu, nacionalni parlamenti iz pet država članica, Francuske, Italije, Portugala, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva, izrazili su stajalište da je prijedlog Komisije uistinu kompatibilan s načelom supsidijarnosti.
 
U skladu s mehanizmom kontrole poštovanja načela supsidijarnosti, Komisija je preispitala svoj prijedlog kako bi odlučila hoće li ga povući, izmijeniti ili zadržati. Prije donošenja odluke Komisija je vodila politički dijalog s nacionalnim parlamentima.

Pročitajte više