Europska komisija pokreće još jedan postupak protiv Poljske pred sudom EU-a

Foto: EPA

EUROPSKA komisija je zabrinuta da poljska vlada potkopava neovisnost sudaca. 

Stoga je Komisija pred sud EU-a stavila još jedan slučaj vezan za Poljsku u kojemu će se sud baviti novim sustavom za discipliniranje sudaca u toj zemlji. To je treći slučaj protiv Poljske koji je pokrenula Komisija.

Ovo je još jedan u nizu pokušaja Stranke zakona i pravde (PiS) da sudstvo stavi pod još veću političku kontrolu. 

Novi zakon stavlja suce pod kontrolu politike

Komisija je na početkom travnja počela s procedurom rekavši kako je zabrinuta zbog novog disciplinarnog režima koji ne osigurava zaštitu sudaca od političke kontrole. 

Prema novom zakonu koji je poljska vlada predstavila može se, naime, cenzurirati suce na temelju sadržaja njihovih presuda kao i zbog traženja savjeta od suda EU-a te traženja tog suda da donese prethodnu odluku u nekom postupku što je uobičajena procedura u svim zemljama EU-a kada to pojedini predmet iziskuje. 

Cijelu proceduru procjene sudaca će voditi disciplinska komora koju će tvoriti suci odabrani od strane Nacionalnog vijeća sudstva, koje je pak tijelo koje bira parlament u kojemu vlada ima većinu. 

Veliki utjecaj na cijeli postupak ima i ministar pravosuđa koji je ujedno i glavni tužitelj. 

Europska komisija pokreće novi postupak pred sudom

Europska komisija je danas poduzela novi korak kako bi pokušala spriječiti prevelik utjecaj stranke na suce u toj zemlji. Zatražila je žurni postupak od suda Europske unije u Luksemburgu. 

Komisija je u izjavi poručila kako postupa prema saznanjima da novi disciplinarni režim u Poljskoj podriva neovisnost sudstva te da ne daje potrebna jamstva da će zaštititi suce od političke kontrole. 

Protiv Poljske se, podsjetimo, vodi nekoliko sličnih slučajeva, a koji se baziraju na problemima oko vladavine prava, migracija i klimatskih promjena. 

Sva navedena područja su područja u kojima se Stranka zakona i pravde (PiS) sukobljava sa stavovima i zakonodavstvom Europske unije. 

Moguće još postupaka

Očekuje se pak kako će biti još sličnih postupaka, budući da se prognozira još jedan mandat vladi na čelu sa Strankom zakona i pravde (PiS).

Stranka zakona i pravde (PiS) ima veliku podršku u ruralnim područjima i među siromašnijim stanovništvom. 

Osim toga, popularni su i kod katolika te konzervativaca. 

U ovom se predmetu pak vlada Poljske brani riječima kako je ovaj zakon donesen kako bi se riješili sudaca iz vremena komunizma te kako bi sustav bio efikasniji, javlja Politico.

Pročitajte više