Europska socijalistička partija izrazila žaljenje zbog Račanove smrti

EUROPSKA socijalistička partija izdala je danas priopćenje novinarima u kojem iskazuje žalost za smrću Ivice Račana s naslovom "Ivica Račan  - čovjek s integritetom".

"Ivica Račan igrao je ključnu ulogu u raspadu bivše Jugoslavije i kasnije je držao baklju demokracije, kao vođa oporbe za vrijeme nacionalista Franje Tuđmana", piše u priopćenju.

"Vrijeme u kojem je Račan bio premijer, od 2000. do 2003. označilo je otvaranje zemlje Europi i svijetu i početak ozbiljnog ekonomskog razvoja. Nakon odlaska u opoziciju izabran je za predsjednika SDP-a i nastavio je tu stranku izgrađivati kao glavnu oporbenu stranku", nastavlja se.

U pripoćenju stoji i izjava Poula Nyrupa Rasmussena, predsjednika Europske socijalističke partije: "Ivica Račan bio je dobar i iskren vođa, čovjek ogromnog integriteta i poštenja, koji je svojoj stranci i zemlji služio s neupitnom odanošću. Unatoč njegovom monumentalnom doprinosu stvaranju demokratske Hrvatske bio je skroman čovjek, potpuno nepretenciozan. Uvijek ste mogli biti sigurni u to da ćete s njim moi razgovarati slobodno i iskreno, a da će dogovor koji postignete s njim biti dogovor. Njegova smrt veliki je gubitak za Hrvatsku i za socijalnu demokraciju u Europi. Gorko će nedostajati".

J.D.

Pročitajte više