"Europska unija nije božica i ne smiju joj se prinositi ljudske žrtve"

ZBOG medijskih napisa o tome kako se hrvatska Vlada, kroz pregovore s Europskom unijom, odriče svih socijalnih i zaštitnih klauzula radnika poduzeća koja se nalaze u državnom vlasništvu, a bit će privatizirana, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, uputio je pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu.

"Poštovani gospodine Sanader, kako se doznaje iz jednog jučerašnjeg medijskog izvješća, Vlada Republike Hrvatske se kroz pregovore s EU u pregovaračkim stajalištima za poglavlje Sloboda kretanja kapitala, u svim natječajima objavljenim od prvog srpnja nadalje, prema budućim kupcima poduzeća u državnom vlasništvu, odriče svih socijalnih i zaštitnih klauzula. Vlada time više neće smjeti ni na određeno vremensko razdoblje zahtijevati zadržavanje radnika i osnovne djelatnosti poduzeća te zabraniti prodaju nekretnina. I pri tom u zamjenu ne ugrađuje nikakve ugovorne penale. Dakle, vlasnik će moći promijeniti djelatnost, bez ograničenja raspolagati imovinom tvrtke i otpuštati radnike koliko i kad želi", stoji u pismu.

"Radnike se ponovno odbacuje kao stare krpe"

"Radnici su svojim radom stvarali ta poduzeća i njihove vrijednosti, a sada ih se nudi na odbacivanje bez ikakve zaštite, poput starih isluženih krpa. O tome nitko nije razgovarao sa sindikatima, barem ne s nama u Nezavisnim hrvatskim sindikatima. Takvo je ponašanje neprihvatljivo. Ispada kako se pregovaračka stajališta utvrđuju u interesu političkih elita, a ne građana. Pravo je onda pitanje u čijem interesu pregovarači pregovaraju, u čijem interesu djeluju političke elite na vlasti? Očito ne u interesu radnika. Stoga tražimo da se hitno, a prije upućivanja spomenutih pregovaračkih stajališta u pregovaračku proceduru, s njima upoznaju hrvatska javnost i sindikati", dodaje se.

"Radnici su već jednom bili žrtve privatizacije. Političke ih elite zbog žurbe u pregovorima i osobnih ambicija rado opet nude na žrtvenik. Spremne su ih žrtvovati bez upozorenja i grižnje savjesti. To pravo građani Republike Hrvatske ni na jednim (pa ni na prošlogodišnjim) izborima nikome nisu dali. Radnici ne mogu i ne smiju biti upotrijebljeni kao sredstvo plaćanja ulaska Republike Hrvatske u EU. Prinošenje ljudskih žrtava u civiliziranom je svijetu odavno napušteno i neprihvatljivo. I u EU naravno", navodi se u priopćenju NHS-a.

"Onda ni u Hrvatskoj nitko nema pravo prinositi radnike kao žrtve. Sama EU niti je božica, božanstvo, niti joj se smiju prinositi bilo kakve, pogotovo ljudske žrtve. A hrvatske je političke elite prečesto upravo takvom vide. Iako Republika Hrvatska i po najoptimističnijim prognozama neće još barem nekoliko godina postati punopravnom članicom EU, ipak se već od sljedećeg mjeseca trudi unaprijed primijeniti pravila te zajednice država. Od Hrvatske pregovarači s druge strane ne moraju tražiti da klekne kad se sama već širom unaprijed pred njih prostire. Nedopustivo", poručio je Sever.

I.M.
Foto: K.H.

Pročitajte više