Europska unija već drugi put odgodila nastavak trgovinskih pregovora, tvrde Australci

Foto: EPA

AUSTRALSKI ministar trgovine rekao je u petak da je Europska unija već drugi put odgodila novi krug pregovora o potencijalnom sporazumu o slobodnoj trgovini, usred narušenih odnosa zbog toga što je Canberra otkazala ugovor s Francuskom vrijedan 40 milijardi dolara.

Dužnosnici Europske unije nisu odmah bili dostupni za komentar. 

Australija je u rujnu otkazala ugovor s francuskom tvrtkom Naval Group o isporuci konvencionalnih podmornica i umjesto toga će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon pomoću američke i britanske tehnologije, nakon što su te tri zemlje sklopile trilateralno sigurnosno partnerstvo AUKUS.

Povlačenje je razljutilo Francusku, koja je optužila Australiju i Sjedinjene Države da su joj zabile nož u leđa. Pariz je opozvao svoje veleposlanike iz Canberre i Washingtona. 

Kao znak solidarnosti s Francuskom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dovela je u pitanje trgovinski sporazum s Australijom. 

Australski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da je već drugi put odgođen 12. krug pregovora s Europsko unijom, ovaj put do veljače 2022. Pregovori su posljednji put pomaknuti na studeni. 

"Europska unija je obavijestila australsku vladu da će se 12. krug pregovora o FTA-u održati u veljači", rekao je Tehan Reutersu. 

Razvoj događaja uslijedio je nekoliko tjedana nakon što je Teheran rekao Reutersu da očekuje da će se trgovinski sporazum s Unijom zaključiti do kraja sljedeće godine. 

Australija je proteklih tjedana nastojala popraviti odnose s Unijom i Francuskom te je u tu svrhu imenovala višeg pomoćnika premijera Scotta Morrisona za izaslanika u bloku 27 članica. 

Francuski veleposlanik u Australiji vratio se ovaj tjedan u Canberru s namjerom da procijeni australske izjave o predanosti popravljanju odnosa. 

Pročitajte više