EUROPSKI MUZEJI NAJAVLJUJU IZNIMNE IZLOŽBE U OVOJ GODINI

Ljubitelji umjetnosti morat će pomno isplanirati putovanja žele li posjetiti najzanimljivije izložbe koje europski muzeji pripremaju za ovu godinu. L

U 2004. godini nezaobilazni će biti Beč, Pariz i London, ali i Lille i Genova, ovogodišnji europski glavni gradovi kulture koji pripremaju izložbe posvećene flamanskom baroknom majstoru Peteru Paulu Rubensu.

El Greco i Rafael obilježit će proljeće i jesen u londonskoj National Gallery.

Od 23. ožujka u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti moći će se pogledati gotovo sva djela renesansnog genija Giorgionea, a gotovo istodobno u Albertini će biti izloženi Rembrandtovi crteži i bakropisi.

U pariškom Grand Palaisu od 13. listopada bit će izložena djela Turnera, Whistlera i Moneta, dok Musee de Luxembourg za 31. ožujka najavljuje otvorenje izložbe autoportreta umjetnika od Mondriana do Maxa Ernsta.

Newyorški Muzej suvremene umjetnosti (MoMA) predstavit će se izložbom koja se 20. veljače otvara u berlinskoj Neue Nationalgalerie, a londonska galerija Tate za kraj svibnja najavljuje retrospektivu američkoga slikara Edwarda Hoppera.

Od 11. rujna posjetitelji palače Grassi u Veneciji moći će pogledati 150 djela Salvadora Dalija na posebnoj izložbi postavljenoj u čast 100. obljetnice njegova rođenja.

(Hina) dgk dgk

Pročitajte više