Europskim tvrtkama koje su prestale poslovati s Huaweijem pale cijene dionica

Foto: Epa

EUROPSKIM proizvođačima čipova Infineon Technologies, AMS i STMicroelectronics naglo su ovoga ponedjeljka počele padati cijene dionica zbog navoda da su do daljnjega prestali surađivati s kineskom kompanijom Huawei, javlja Reuters.

Pad cijena dionica uslijedio je nakon što je Nikkei Asian Review izvijestio da je njemački Infineon obustavio isporuke Huaweiju nakon što je SAD prošloga tjedna stavio tog kineskog proizvođača pametnih telefona na crnu listu.

Cijene dionica nastavljaju padati

Na početku današnjeg dana, odnosno prilikom otvaranja burzi, kod spomenutih kompanija uočen je značajan pad vrijednosti dionica. STMicro zabilježio je pad od 3,9% , Infineon 3,8%, a AMS za više od 4% .

Nekoliko sati kasnije, dogodio se dodatan pad njihove vrijednosti. Tako je STMicro u 8:36 sati bilježio pad od 4%, a AMS od 4,6%.

Udarac na poslovanje europskih kompanija

“Čak i ako tvrtke nastave prodavati komponente Huaweiju, bez da ih zadese sankcije SAD-a, svaka poteškoća na koju naiđe Huawei utjecat će i na njegove dobavljače“, rekao je Janardan Menon, analitičar za kompaniju Liberum koja se bavi istraživanjem ekonomskog tržišta.

"Može se pretpostaviti da će, ako američka vlada ne promijeni svoj stav, europske kompanije koje dobavljaju čipove za Huawei tijekom narednih mjeseci osjetiti pad u intenzitetu poslovanja s tom kineskom tvrtkom. Naravno, učinak neće biti ujednačen jer različite tvrtke u različitim kapacitetima posluju s Huaweijem", dodao je.

Europske kompanije koje su prekinule suradnju

Njemački proizvođač čipova Infineon obustavio je isporuke za kompaniju Huawei Technologies, javlja Nikkei Asian Review, a prenosi Reuters.

Infineon bi trebao ovoga tjedna održati dodatne sastanke te utvrditi kako dalje postupati u ovoj situaciji, izvijestio je Nikkei dodajući kako još nije jasno hoće li Infineon nastaviti poslovati s Huaweijem nakon što se na sastancima razjasne određena pravna pitanja.

Nikkei je dodatno izvijestio kako će kompanija STMicroelectronics ovoga tjedna održati sastanke na kojima bi se trebalo razmotriti hoće li nastaviti poslovati s kompanijom Huawei.

Za sada tvrtke Infineon i STMicro nisu komentirale svoje navodne odluke. Prema regulatornim izvješćima, Huawei spada među 10 najvažnijih klijenata tvrtke STMicroelectronics.

Dialog Semiconductor odbio komentirati

Englesko-njemačka kompanija Dialog Semiconductor koja se bavi proizvodnjom čipova odbila je u ponedjeljak odgovoriti na pitanje hoće li odluka američke administracije utjecati na njene isporuke tvrtki Huawei.

Dialog Semiconductor, registriran u Frankfurtu, specijalizirao se za upravljanje napajanjem i izradu nekih aplikacija za Bluetooth koje se koriste u pametnim telefonima. Kineski proizvođači pametnih telefona ključni su klijenti te kompanije.

Pad poslovanja na kineskoj burzi

Kineske dionice trgovale su na najnižoj razini od veljače, a šteta uzrokovana eskaliranjem napetosti između SAD-a i Kine dosegnula je 1,1 trilijuna dolara, javlja Bloomberg.

S obzirom na to da dionicama pada vrijednost već četvrti tjedan, polako se među dioničarima gubi nada u brzi oporavak kineskog tržišta. Investitori su se pogotovo zabrinuli ovoga ponedjeljka kada se pročulo da su neke vodeće američke tvrtke prestale surađivati s kompanijom Huawei, što ukazuje na to da se odnosi između tih dviju država ne poboljšavaju.

Središnja banka zemlje upozorila je u petak kako bi eskalirajući trgovinski rat mogao destabilizirati globalno gospodarstvo.

Početak novog IT Hladnog rata?

Američki predsjednik potpisao je prije nekoliko dana odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD-u i, što je još važnije, njena nabava dijelova od američkih dobavljača, piše Bloomberg.

Podsjetimo, Huawei se prošlog tjedna našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju te iskorištavaju ranjivosti u informacijskoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama".

Njom se ministru trgovine daje moć da "zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".

Huawei se tako 17. svibnja našao na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine te američke tvrtke od sada moraju tražiti posebnu licencu ako žele nastaviti prodavati svoje proizvode toj kineskoj kompaniji.  

Američki državni tajnik Michael Pompeo izjavio je da bi SAD mogao stopirati razmjenu obavještajnih podataka sa saveznicima NATO-a ako one nastave koristiti opremu Huaweija. Unatoč tome, Velika Britanija i Njemačka odbile su za sada u potpunosti isključiti Huawei i onemogućiti toj kompaniji mogućnost izgradnje 5G mreže.

Pročitajte više