Euroskeptici proriču: Hrvatska ulazi u EU, za Tursku neće biti mjesta

TONY BLAIR mogao bi postati prvi predsjednik EU nakon irskog izglasavanja lisabonskog ugovora. Nekadašnji britanski premijer je prvi favorit za preuzimanje pozicije predsjednika Europske unije koja će biti konstituirana ako 27 članica europske zajednice ratificira Europski Ustav.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy vjeruje kako je Blair "najbolji čovjek za tu funkciju". A francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na pitanje je li Blair jedini ozbiljni kandidat, odgovorio je da u ovom trenutku jest, prenosi Daily Telegraph.

Njemačka kancelarka izjavila je da je malo omekšala svoje protivljenje Blairovoj kandidaturi, ali se i dalje zalaže da bi ta funkcija trebala pripasti nekome čija je zemlja usvojila euro. Njezin izbor bio je Jean-Claude Juncker, luksemburški političar koji je predsjednik Kršćanske socijalne stranke. 

Na kladionicama Blair ima veliku većinu na svojoj strani za razliku od Felipea Gonzaleza, bivšeg premijera Španjolske, koji također ulazi u izbor za funkciju predsjednika EU.

Imenovanje predsjednika do kraja godine

Unatoč činjenici da većini Europe to ne bi bilo po volji, Blair je ipak vodeći kandidat za predsjednika EU. Švedski premijer, koji predsjeda rotirajućim predsjedništvom, dao je naslutiti kako želi da predsjednik i ministar vanjskih poslova budu imenovani krajem ovog mjeseca što su nove funkcije koje propisuje Lisabonski sporazum.

U svim poteškoćama koje je na putu proglašenja Lisabonski sporazum imao, pridobio je velik broj protivnika koji se bore protiv svakog članka kojega on sadržava. Ipak, kako prenosi Guardian, Hrvatska i Islanda će "najvjerojatnije pristupiti EU, dok su za Ukrajinu i Tursku šanse jako male".

Cameron "bombardira Europu"

Istovremeno, nakon što je u Irskoj na referendumu Lisabonski sporazum dobio većinu glasova, vođa britanskih konzervativaca James Cameron je najavio da će, ukoliko njegova stranka osvoji vlast prije stupanja na snagu Lisabonskog ugovora tražiti referendum u Velikoj Britaniji te se zalagati da taj ugovor "ne prođe".

Camerona bi u nakani "bombardiranja Europe" mogli spriječiti češki i poljski predsjednici koji, nakon ratifikacije u nacionalnim parlamentima, trebaju samo staviti svoje potpise na Ugovor.

Cameronu tada ostaje opcija provođenja "retroaktivnog referenduma" kojega zahtijevaju njegovi stranački kolege konzervativci.

Ono što je, iz hrvatske proeuropske perspektive pozitivno, jest Cameronova politika koja se zalaže za proširivanje EU na nove zemlje članice. Naime, njegov radikalni euroskepticizam podupire tvrdnju da je "Europa, što je veća, to je slabija".

Pročitajte više