Eurozona izlazi iz recesije!

EUROZONA izlazi iz recesije, procjena je Europske komisije, unatoč prognozi daljnjeg pada BDP-a eurozone i EU u cjelini za četiri posto u 2009. godini.

Europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Joaquin Almunia ustvrdio je kako poboljšane prognoze najvećim dijelom proizlaze iz nezapamćenih iznosa koje su središnje banke i vlade ubrizgale u gospodarstvo. Prema Almunijinim riječima, fiskalne poticaje bi trebalo zadržati u ovoj i idućoj godini no eurozona i EU trebali bi izraditi plan o izlaznoj strategiji, s obzirom da se očekuje da će proračunski manjkovi bit viši nego što se prethodno mislilo, prenosi Seebiz.

Bruxelles upozorava da prognoze rasta nose sa sobom značajne rizike, ponajprije iz rastuće nezaposlenosti i slabog kreditiranja.

"Gledano u iduću godinu, međutim, nepoznanice su mnogobrojne. Postoje razlozi zbog kojih se može vjerovati da bi oporavak mogao biti promjenjiv i ispodprosječan", upozorava EK.

Privremene prognoze izrađuju se za najveća gospodarstva u 27-članom EU - Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Britaniji i Poljskoj, koje zajedno čine 80 posto BDP-a Unije.

Pročitajte više