Evo što je sutkinja rekla Todoriću: "Vani smijete biti samo do 21 sat"

Foto: antagenews.com/PIXSELL

SUTKINJA Westminsterskog suda danas je prvo odlučila da nema prepreka za izručenje Todorića, a nekoliko sati kasnije odlučivala je o tome hoće li posrnuli tajkun završiti u pritvoru.

>> BRITANSKI SUD Todorić će biti izručen, a dotad će biti pod strogim nadzorom

Todorić ne smije van poslije 21 sat

Odlučila je da ipak ostane na slobodi, no pod strožim uvjetima nego dosad, a Todorić po novome ne smije izlaziti iz londonskog stana poslije 21 sat, sve do sedam sati ujutro.

Sutkinja je to priopćila izravno Todoriću.

"Gospodine Todorić, puštam vas pod uvjetom da se svaki dan javljate na policiju, vani smijete biti samo do 21 sat navečer. Naredila sam vaše izručenje, imate sedam dana za žalbu", rekla je sutkinja Todoriću, a prenio reporter N1 Ivan Skorin.

Sudsku raspravu pratio iza neprobojnog stakla

Podsjetimo, bivši šef Agrokora dosad se morao nekoliko puta tjedno javljati u policijsku postaju u Kensingtonu, elitnom londonskom kvartu u kojem se nalazi i stan koji unajmljuje. Dosad nije smio izlaziti od 23 sata do 4 sata ujutro.

Todorić je inače sudsku raspravu pratio u izdvojenom dijelu sudnice, iza neprobojnog stakla.

Osim toga, na sudu u Londonu raspravljalo se o tome jesu li Todoriću blokirani računi u bankama.

Todoriću blokirana 64,4 milijuna eura u četiri države, obrana tvrdi da boravak u Londonu financira Todorićeva supruga

Odvjetnik koji zastupa Hrvatsku potvrdio je da jesu. Dosad su mu blokirana 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi.

Njegova supruga prodala je obiteljsku kuću za 250.000 eura i taj je novac donijela u Britaniju i uredno ga prijavila. Iz toga iznosa plaćena je Todorićeva jamčevina i plaćaju se troškovi života u Londonu, doznaje se od Todorićeve obrane. javlja N1.

Prije odluke o pritvoru, britanski sud donio je odluku da nema prepreka za izručenje Todorića Hrvatskoj. No sada slijedi žalbeni proces koji bi mogao potrajati i preko pola godine.

Sutkinja: Teško zaključiti da slučaj neće na suđenje

Sutkinja je u obrazloženju odluke rekla kako se slaže da se istraga u Hrvatskoj odvija brzo i ne očekuje da će trajati još dugo temeljem onoga što joj je predočeno dosad, javlja reporter N1 Ivan Skorin.

"Sudeći prema svim dokazima o tijeku istrage dosad, teško je zaključiti da ovaj slučaj neće na suđenje", kazala je sutkinja.

Kazala je i da prihvaća odluku Jadranke Sloković da je čudno što je tužiteljstvo unaprijed najavilo suđenje. No dodala je i kako to razumije jer se radi o neuobičajenim uvjetima, javio je N1.

Sutkinja Arbuthnot je prethodno odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja. Rekla je kako nije našla dokaze da se Todorića politički proganja.

"Nema političkog progona"

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokor. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora.

"Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik, i on je donosio odluke", navodi sutkinja.

Pročitajte više