FBI priznao da nije uopće reagirao na dojavu o ubojici s Floride

Foto: ABC News

FBI nije slijedio predviđeni protokol kada je dobio dojavu o ubojici iz srednje škole na Floridi, Nikolasu Cruzu, koji je poluautomatskom puškom pobio 17 svojih kolega i učitelja u srijedu.
 
Osoba bliska Cruzu nazvala je FBI 5. siječnja ove godine i prijavila svoja saznanja o Cruzovim ubilačkim fantazijama, nestabilnom ponašanju, uznemirujućim objavama na društvenim mrežama i mogućnosti da izvrši pokolj u školi - što je na kraju i napravio. 
 
Najvažniji među znakovima na koje je navedena osoba upozorila bio je komentar na YouTubeu, u kojem je Cruz napisao da će biti "profesionalni školski ubojica". 
 
Istraga nije provedena, informacije nisu proslijeđene
 
FBI je sam priznao ozbiljnu pogrešku svog osoblja u priopćenju koje je objavio danas, prenosi ABC News. ''Utvrdili smo da se ovi protokoli nisu slijedili za informacije koje je primio PAL 5. siječnja. Informacije nisu proslijeđene uredu FBI-a u Miamiju niti je daljnja istraga provedena u to vrijeme'', stoji u priopćenju ove sigurnosne agencije.
 
Toj je informaciji "trebalo pristupiti kao potencijalnoj prijetnji" i "trebalo ju je proslijediti uredu FBI-ja u Miamiju zaduženom za provođenje istrage", dodao je FBI.
 
Direktor FBI-a Christopher Wray također se očitovao, navodeći kako agencija još uvijek istražuje propust i izražavajući žaljenje zbog dodatne boli koju bi ovo saznanje moglo prouzročiti žrtvama i njihovim obiteljima. 
 
''Predan sam tome da otkrijemo što se dogodilo u ovom konkretnom slučaju i da revidiramo naše procese reagiranja na informacije koje primimo od javnosti. Na svim Amerikancima je da budu budni, a kada nas članovi javnosti kontaktiraju zbog zabrinutosti, moramo djelovati brzo i ispravno'', rekao je Wray u izjavi.
 
Susjedi ga opisuju kao "agresivnog, ludog, psiha"
 
Cruz je, podsjetimo, uhićen nakon što je počinio jedan od najvećih pokolja vatrenim oružjem u američkoj školi, na Valentinovo u srijedu, i optužen za 17 slučajeva ubojstva s predumišljajem. Ubojica je pobjegao s kampusa, stapajući se s gomilom učenika koji su panično bježali iz škole. Uhvaćen je nakon intenzivne potjere.
 
Brody Speno, susjed koji je gotovo deset godina živio nekoliko kuća od Cruza, rekao je za ABC News da je ubojica bio ''agresivan, lud, psiho''. Prisjetio se dana kad je Cruz odjednom ''uhvatio vjevericu i počeo je gnječiti kamenjem, pokušavajući je ubiti''.
 
Drugi susjed, Malcolm Roxburgh, također je otkrio da je Cruz, kojeg je opisao kao ''čudnog lika'' koji je uvijek odskakao od vršnjaka, napadao kućne ljubimce. Cruz bi lutao ulicama u kamuflažnoj jakni, čak i po ljetnoj vrućini, rekao je Roxburgh. Cruzova javna odvjetnica Melisa McNeill opisala ga je kao ''slomljeno dijete'' i dodala kako i on ''osjeća bol'' zbog zla koje je nanio zajednici.

Pročitajte više