FBI upozorio IT tvrtke: Nemojte zabunom zaposliti hakere iz Sjeverne Koreje

Ilustracija: Unsplash

AMERIČKI dužnosnici upozorili su IT tvrtke da obrate pozornost da ne bi nehotice zaposlili ljude iz Sjeverne Koreje. Rekli su da freelanceri iskorištavaju mogućnost rada na daljinu kako bi sakrili svoj pravi identitet i zaradili novac za Pjongjang, prenosi Guardian.

U dokumentu koji je izdao FBI navodi se da je cilj IT-jevaca iz Sjeverne Koreje zaobići sankcije SAD-a i UN-a te donijeti svojoj državi novac za nuklearno oružje i programe balističkih raketa. Dužnosnici su rekli da bi tvrtke koje zaposle IT radnike iz Sjeverne Koreje mogle doživjeti pravne posljedice zbog kršenja sankcija. Dodali su da su neki od tih ljudi smješteni u inozemstvu te da žive u Rusiji i Kini, ali i Africi.

"Postoje tisuće IT radnika iz Sjeverne Koreje koji žele naći posao u inozemstvu pa onda ostvaruju prihod koji stiže sjevernokorejskoj vladi. IT-jevci iz Sjeverne Koreje iskorištavaju zahtjeve za specifičnim IT vještinama, kao što su razvoj softvera i mobilnih aplikacija, kako bi dobili ugovore o radu od klijenata širom svijeta, uključujući SAD, Europu i istočnu Aziju", poručili su iz FBI-ja.

Zaposlenici iz Sjeverne Koreje pretvarali su se da su iz Južne Koreje, Japana ili drugih azijskih zemalja, piše u dokumentu. FBI je napisao i na koje stvari bi poslodavci trebali paziti kako bi shvatili da je potencijalni zaposlenik zapravo iz Sjeverne Koreje. Naveli su da IT-jevci iz Sjeverne Koreje ne žele razgovarati s poslodavcem preko videopoziva te da isplatu žele primati u virtualnoj valuti. 

Neki od njih su hakeri koji pomažu Pjongjangu

Velik dio novca koji IT-jevci iz Sjeverne Koreje zarade uzme njihova vlada. Iako većinom prikriveno traže posao zbog zarade u virtualnoj valuti, neki od njih su u potrazi za poslom zbog hakerskih aktivnosti. U dokumentu stoji da su neki IT radnici iz Sjeverne Koreje pomogli hakerskim operacijama Pjongjanga.

Također, IT-jevci mogu ukrasti podatke o korisničkim računima u američkim i drugim bankama kako bi potvrdili svoj identitet na platformama za freelancere ili tvrtkama koje zapošljavaju inozemne radnike. 

"Zapošljavanje Sjevernokorejaca predstavlja mnoge rizike, kao što su krađa intelektualnog vlasništva i podataka, a tu su i pravne posljedice", navodi se u dokumentu FBI-ja.

 

 

 

Pročitajte više