Festival filma o ljudskim pravima od 10. do 17. prosinca

DRUGI međunarodni festival filma o ljudskim pravima bit će održan u Zagrebu od 10. do 17. prosinca, rečeno je danas na konferenciji za tisak.

Na festivalu će biti, kako je najavio organizator, prikazano 36 novijih dokumentarnih i igranih filmova iz Hrvatske i svijeta, koji kroz različite žanrove i stilove tematiziraju ljudska prava, rekla je umjetnička direktorica Vanja Kaluđerčić.

Nakon ratnih godina utihnule su priče o ljudskim pravima, a mi ih želimo potaknuti filmovima o toj temi koji imaju nespornu estetsku vrijednost, rekla je.

Osim projekcija, bit će priređeno nekoliko izložaba, tribina, predstavljanja nezavisne filmske produkcije i slično.

Projekcije će biti organizirane u kinu Tuškanac, Mami i Močvari, u kojoj će biti postavljena izložba digitalnih fotografija "Happy Together" posvećena tematici ljudskih prava osoba s posebnim potrebama, žena, ilegalnih migranata, djece itd.

Festival će biti otvoren u kinu Tuškanac filmom Raymonda Depardona "10th District Court", a organizatori posebno ističu gostovanja priznatih i nagrađivanih autora, poput kultnog filipinskog redatelja Lava Diaza i njegova remek-djela "Batang West Side", zatim mladog talijanskog angažiranog redatelja Andrea Cairole s dokumentarcem "Citizen Berlusconi".

Gost festivala bit će škotsko-slovenski redatelj Angus Reid s filmom "The Ring" koji se bavi ratnim užasima u Burkini Faso i BiH.

Bit će prikazan i prvijenac Michaela Moorea "RogerandMe" te filmovi "Greendale" Neila Younga, "Notre Musique" Jean Luc Godarda, "Final Solution" Rakesha Sharme, "Domestic Violence" Fredericka Wisemana i drugi.

Organizatori su Udruženje za razvoj kulture i zagrebački Multimedijalni institut, a projekcije su slobodne.

Pročitajte više