Filipović: Imamo novac za isplatu MOL-u. Osiguran je u proračunu

Foto: Karlo Klasić/Index

MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a.

Rekao je kako će Hrvatska platiti MOL-u sve ono što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. To se danas i analiziralo na Savjetu za Inu. Dodao je kako pravomoćna presuda koja se odnosi na Sanadera i Hernadija nema pravne učinke na ugovor, koji je potpisan s MOL-om.

Novac za plaćanje MOL-u je osiguran, kaže Filipović

Vlada je dobila materijale od pravnih stručnjaka u kojima stoji da se Hrvatska još 2003. godine odrekla mogućnosti da hrvatski sudovi odlučuju o ništavosti ugovora, već to moraju raditi međunarodni sudovi. Filipović je istaknuo kako će Hrvatska 235 milijuna dolara MOL-u isplatiti u narednom razdoblju, a novac je već osiguran u hrvatskom proračunu.

"To je bilo osigurano već u rebalansu proračuna", naglasio je ministar. Kazao je kako se danas razgovaralo i da će vlada nastaviti raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini.

Filipović: Poznat je moj stav o prodaji Ine

"Moj stav je javno poznat, mislim da je prodaja Ine bila najveća pogreška hrvatske politike i kontinuirano, zajedno s hrvatskim članovima Uprave Ine, novim članovima Uprave, radimo na modelu, odnosno na promjeni korporativnog upravljanja", poručio je Filipović.

Rekao je kako se kontinuirano vode ti razgovori te da je sadašnji model neprihvatljiv Hrvatskoj, a toga je svjesna i mađarska strana. Dodao je kako će vlada u narednom razdoblju napraviti sve da hrvatski interesi, odnosno interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni u Ini.

"Spreman sam na razgovor s institucijama hrvatske države"

Ministar Filipović komentirao je i novu aferu s porukama glede zapošljavanja u Hrvatskim šumama. Naglasio je da su svi mogli vidjeti te poruke, te da je jasno kako je on samo pitao za informaciju u vrijeme covida.

"Nema tu nikakve tajne", poručio je.

Rekao je da svaki hrvatski građanin ima dužnost odazvati se institucijama hrvatske države, pa će to učini i on, ako ga netko pozove.

"Spreman sam na razgovor uvijek s institucijama hrvatske države", kazao je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više