Finska se bori s najvećim požarom u zadnjih 50 godina, gasit će ga tjednima

Screenshot: YouTube

ŠUMSKI požar kakav nije viđen u zadnjih pedeset godina poharao je u pet dana više od tristo hektara u dolini na sjeverozapadu Finske nakon početka iznimno vrućeg ljeta u toj nordijskoj zemlji.

Požar koji je buknuo u ponedjeljak oko 25 kilometara južno od lučice Kalajoki u Botničkom zaljevu oslabio je danas nakon kiše koja je pala na tom području, ali još nije u cijelosti pod nadzorom, rekle su vlasti.

"Još gori, ali vatra se više ne širi izvan ovog sektora površine 300 hektara, dužine osam kilometara. Trebat će nam najmanje tjedan, pa i dva do tri tjedna kako bismo ga potpuno ugasili", rekao je vatrogasni brigadir Jarmo Haapanen.

Šume su suhe zbog visokih temperatura

U gašenju je mobilizirano oko 250 ljudi, među kojima vojnici te četiri helikoptera, ali nije bila potrebna evakuacija na tom slabo naseljenom području, petstotinjak kilometara sjeverno od Helsinkija. Premda je manji u odnosu na ljetošnje požare u Sibiru i u Kanadi, ovo je najveći požar u Finskoj od 1971., rekli su stručnjaci.

Uzrok požara nije poznat, no šume su suhe jer su lipanj i srpanj bili neuobičajeno topli u Finskoj, gdje je u nekim krajevima temperatura bila viša od 30 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte više