Firenca: Ministri G5 složili se oko uvođenja novih putovnica

MINISTRI unutarnjih poslova Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske u ponedjeljak su se na dvodnevnom sastanku skupine G5 u Firenci složili oko uvođenja novih putovnica s digitalnim otiscima prstiju, no i dalje su podijeljeni oko kontroverznog plana o podizanju prihvatnih centara za ilegalne imigrante u Africi.

Središnja tema njihova razgovora bila je borba protiv međunarodnog terorizma i ilegalnog useljavanja. Putovnice zemalja članica EU-a u kojima će među ostalim biti i digitalni otisci prstiju vlasnika mogle bi se uvesti "do kraja 2006."

Nove će putovnice jamčiti dodatnu sigurnost, u sklopu borbe protiv međunarodnog terorizma, objasnili su ministri, no još su podijeljeni oko planova za uspostavu prihvatnih centara koji bi se, prema mišljenju nekih, trebali podići izvan EU-a.

Prijedlog o takvim centrima iznio je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily, a spremno ga je podupro talijanski ministar Giuseppe Pisanu, no borci za ljudska prava, ali i službena Francuska i Španjolska pobunili su se protiv njega. Kritičari spomenute zamisli strahuju da takvi centri, ako bi se podigli u zemljama koje nisu potpisnice Ženevske konvencije, poput primjerice Libije, ne bi nužno zadovoljavali standarde međunarodnih organizacija za ljudska prava.



(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više