Fischer: Nisu iscrpljene sve diplomatske mogućnosti oko Iraka

NJEMAČKA vlada je u bliskoj prošlosti podržavala uporabu sile u rješavanju kriznih stanja kada je sila ostala posljednja moguća opcija, ali u slučaju Iraka uvjerena je da nisu iscrpljene sve mogućnosti diplomatskog rješenja, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Joscha Fischer u subotu na Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti.

´Nije jasno zašto treba napasti Irak baš sada? Zašto je Irak baš sada postao prioritet? Pitanje islamskog terorizma nije riješeno, i tko može jamčiti da će naredni napad uslijediti od Sadama Huseina, a ne od militantnih islamista´, zapitao se Fischer. On je podsjetio na podršku Njemačke vojnim intervencijama posljednjih godina, no tada je, prema njegovim riječima, postojala vizija i alternativa koja se mogla ponuditi.

Njemački šef diplomacije naglasio je da je Njemačka posljednjih godina u tri navrata svojim vojnicima podržala vojnu intervenciju u kriznim žarištima nabrojivši Kosovo, Makedoniju i Afganistan. Na Kosovu i u Makedoniji imali smo jasnu viziju što će se dogoditi nakon rata, mogli smo ponuditi alternativu postojećem stanju, političku strategiju i perspektivu, kazao je. U Afganistanu nije bilo druge mogućnosti, nego silom razbiti talibanski režim i Al Qaidu. Taj posao još nije završen i trajat će godinama, dodao je Fischer.

´Znamo već godinama da je Sadam Husein tiranin i diktator, znamo da godinama posjeduje opasno oružje, ali nitko nas još nije uvjerio zašto je baš sada došao pravi trenutak za napad´, naglasio je njemački ministar, koji se tijekom cijeloga svoga govora, izravno obraćao američkom ministru obrane Donaldu Ramsfeldu, u prvom redu ispred pozornice.

´Ne vjerujem da će u Iraku nakon napada naprosto procvjetati demokracija, vjerojatno će američke snage tamo morati ostati godinama da stabiliziraju stanje. A što će se dogoditi ako zbog raznih pritisaka Amerika bude prisiljena povući se prije obavljenog posla? Kako će se to odraziti na sigurnost ostalih zemalja u regiji? I tko jamči da će intervencija rezultirati uspostavom demokracije, a ne jačanjem militantnog islamizma?´, nastavio je Fischer.

Njemačka i francuska vlada uvjerene su da nisu iscrpljene sve diplomatske mogućnosti i zajednički se zauzimaju za rigidnije inspekcije, kojima bi se Sadam Husein prisilio na suradnju s međunarodnom zajednicom. Moramo mirnoj opciji dati još vremena, zaključio je Fischer.

Inače, osim oprečnim stajalištima, nastupe dvojice ministara karakterizirala su i oprečna ponašanja za govornicom. Dok je Ramsfeld, gledajući po cijeloj dvorani, opušteno i dosta lakonski iznosio već dobro poznate američke argumente, često ih dopunjujući duhovitim upadicama, Fischer je cijelo vrijeme gledao američkoga ministra i, vrlo strastveno, povišenim tonom i gestikulacijama, obrazlagao svoje stavove.

Pročitajte više