FOLNA KISELINA NIJE POVEZANA S ROĐENJEM BLIZANACA

Nadomjesci folne kiseline koji se uzimaju prije začeća i za vrijeme trudnoće smanjuju rizik od defekata kod beba, ali ne povećavaju izglede za rođenje blizanaca, rekli su znanstvenici.

Djelovanje sintetičkih sastojka u smanjivanju poremećaja neuralne cijevi i rascjepa kralježnice u novorođenčadi dobro su dokumentirani, no postojao je strah da bi nadomjesci mogli biti povezani i s rođenjem blizanaca.

Nova istraživanja znanstvenika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Disease Control and Prevention - CDC) iz Atlante, provedena nad 242.015 Kineskinja, nisu pronašla nijedan dokaz spomenute povezanosti.

´To je dobra vijest za žene u SAD-u, Kini i ostatku svijeta´, rekao je Jose Cordero, direktor CDC-ova centra za urođene poremećaje i smetnje u razvoju.

´Uzimanje folne kiseline prije i u vrijeme trudnoće, kako bi se spriječili ozbiljni defekti u beba, ne bi smjelo povećati izglede da žena rodi blizance´, dodao je.

Porodi blizanaca mogu biti opasni i za majku i za djecu jer mogu uzrokovati prerani porod, komplikacije i zdravstvene probleme u kasnijem životu djeteta.

Prerano rođene bebe često imaju manju tjelesnu težinu, što može dovesti do problema u razvoju, nižeg kvocijenta inteligencije, a kasnije do češćih oboljenja, nego što je slučaj u teže djece.

SAD su počele dodavati folnu kiselinu u brašno prije nekoliko godina, kad je utvrđena njezina uloga u smanjivanju prirođenih mana.

Učestalost rascijepljene kralježnice smanjila se za 32 posto od kada SAD potiče trudnice da povećaju unos folne kiseline.

Znanstvenici iz CDC-a i njihovi kolege s pekinškog sveučilišta nisu našli nikakvu razliku u broju rođenih blizanaca među ženama koje su uzimale 400 miligrama folne kiseline prije začeća i u ranoj trudnoći, u odnosu na one koje je nisu uzimale.

Folna kiselina je sintetička komponenta, odnosno B vitamin, koji se nalazi u zelenom lišću povrća i jetri. Ženama se savjetuje da nadomjestke te tvari uzimaju prije začeća i u ranoj trudnoći.

Pročitajte više