Foto - Posljednje zbogom "javnom interesu": Aktivisti bacili lijes u Horvatinčićevu garažu

DANAS smo na zagrebačkom Cvjetnom trgu i službeno pokopali "javni interes" u korist privatnog. Na mjestu gdje je Tomislav Horvatinčić izgradio šoping centar s pratećom podzemnom garažom, u po revolucijama poznatoj zagrebačkoj Varšavskoj ulici, okupilo se 150 aktivista koji su se danonoćno mjesecima borili protiv ovog kontroverznog projekta.

Kako nam je kazao Tomašević, radi se uglavnom o onim aktivistima koji su uhićeni 19. srpnja 2010. i "preko čijih leđa su zapravo počeli radovi u Varšavskoj ulici". "Ovo je prvi put da je u gradu Zagrebu izgrađena rampa na javnoj površini, a za privatnu garažu i još k tome u pješačkoj zoni", kaže nam Tomašević.

Lijes na kojem je crnim slovima bilo ispisano "javni interes" aktivisti su bacili u "raku", Horvatinčićevu podzemnu garažu, koja će omogućiti da se, suprotno nego u europskim metropolama, zagrebački centar puni, umjesto prazni automobilima. Lijes je bio prekriven zastavom grada Zagreba, a nosili su ga, kako je i primjereno vremenu žalosti, ljudi u crnom. Zastava se prije bacanja lijesa u raku, lijepo složila i predala u ruke Tomislavu Tomaševiću iz Zelene akcije, a lijes se pred očima Horvatinčićevih radnika sunovratio u podzemlje.

"Javni interes ovim projektom umire u gradu Zagrebu jer sjetimo se da je javni interes morao biti izglasan da bi se cijeli projekt na Cvjetnom i u Varšavskoj mogao realizirati, a temeljio se na dvije javne dvorane za građane grada i na prolazu kroz blok od Cvjetnog trga do Gundulićeve. Bez obzira na to što se centar uskoro otvara, prolaza kroz blok još uvijek nema, a dvorane se iznajmljuju u komercijalne svrhe. Unatoč prijavi javnog okupljanja u Varšavskoj zaštitari su zaustavili aktiviste na početku Varšavske koja je i dalje formalno pješačka zona i time pokazali kako su građani zapravo izgubili dio javnog prostora pa bi se Varšavska ulica mogla slobodno zvati i Horvatinčićeva ulica koju kontroliraju privatni zaštitari", zaključio je Tomašević za Index pozvavši sve građane da ne dođu na otvaranje centra sljedeći četvrtak, već da se isti dan u 11 sati okupe na prosvjedu u Varšavskoj. 

Pročitajte više