FOTO Gradonačelnica: Ovo je plastika u Pazinu, i nama se može dogoditi velik požar

Foto: Grad Pazin

Nakon velikog požara uskladištene balirane plastike na otvorenom prostoru tvrtke Drava International u Osijeku iz Ureda gradonačelnice Pazina upozoravaju da se ovakav požar može dogoditi i u njihovom gradu.

"Naime, činjenica da se incident u Osijeku dogodio na prostoru tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpadom, a kojeg je, prema medijskim napisima, u trenutku zapaljenja bilo 25 puta više od dozvoljenog, povezuje nas sa situacijom s otpadom na lokaciji Dubravica u Pazinu (hale bivše tvornice Istraplastika) koja se bezuspješno (ne)rješava već više od tri godine!" pišu iz Ureda gradonačelnice Suzane Jašić.

"Podsjećamo i da je u glavninu proizvodnih i skladišnih hala (10.000 m²) na prostoru bivše tvornice Istraplastika (danas u privatnom vlasništvu), novoosnovano trgovačko društvo Natural Recycling Company d.o.o. dozvolu za gospodarenjem otpadom na području tih derutnih hala ishodilo od Istarske županije", dodaju.

"Potom je protivno zakonu, odnosno bez dozvola i odobrenja nadležnih institucija, nepropisno tijekom 2020. godine odložilo cca 4000 tona otpada uvezenog iz Italije. Radi se o balama otpada, pretežito plastike, tekstila i gume", piše u priopćenju.

Kronologija slučaja

Objavili su i skraćenu kronologiju slučaja koju prenosimo u cijelosti:

"Nažalost, unatoč konstantnom traženju Grada Pazina, prije svega od nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Državnog inspektorata  da se hitno poduzmu sve zakonom predviđene mjere, situacija s otpadom na lokaciji Dubravica u Pazinu ostala je do danas u bitnome nepromijenjena.

Otpad je i dalje bez nadzora, u halama sa slobodnim pristupom, bez adekvatnog protupožarnog sustava i drugih elemenata zaštite kojima se štiti zdravlje ljudi i okoliš.

Nalazimo se u situaciji da Ministarstvo upućuje Grad na rješavanje problema putem Državnog inspektorata - donošenjem rješenja kojim će Inspektorat trgovačkom društvu Natural Recycling Company d.o.o. naložiti da ukloni sav otpad s lokacije u Pazinu i sanira onečišćen okoliš putem ovlaštene osobe.

S druge strane, Državni inspektorat, vjerojatno imajući u vidu odredbu Zakona o gospodarenju otpadom prema kojoj je Ministarstvo dužno financirati zbrinjavanje otpada ako to ne učini onaj tko ga je nezakonito odložio, ne donosi odgovarajuća rješenja bez prethodnog dogovora s Ministarstvom. 

"Hoće li Filipović pokrenuti konačno rješavanje problema?"

U cijeli se slučaj uključio Odbor za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora te Pučka pravobraniteljica koja je o tome izvijestila i Hrvatski sabor u svom Izvješću za 2022. godinu, istaknuvši da zbog različitog stajališta Državnog inspektorata i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, još uvijek nije zbrinuto više tisuća tona  nepropisno odloženog otpada u bivšoj tvornici Istraplastika u Pazinu, čime su ugroženi sigurnost i zdravlje građana Pazina, posebice jer se otpad nalazi u njihovoj neposrednoj blizini, u samom središtu grada. 

Na Izvještaj je reagirala Vlada RH, koja je 27. srpnja ove godine dala Mišljenje u kojem je izneseno da je zbrinjavanje nezakonite pošiljke otpada u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sukladno odredbama uredbe (EZ) br. 1013/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o pošiljkama otpada. 

Slijedom iznesenog mišljenja Vlade, Pučka pravobraniteljica zatražila je 22. rujna od Ministarstva, odnosno od ministra Davora Filipovića povratne informacije o poduzetim radnjama. Hoće li ministar Filipović, nakon požara u Osijeku,  prepoznati problematiku i odrediti neodgodivo poduzimanje daljnjih koraka u konačnom rješavanju problema s otpadom u Pazinu?", piše u priopćenju Ureda gradonačelnice.
 

Pročitajte više