FOTO Napadač iz Osla došao na sud pun modrica, smijao se u kamere

Foto: EPA

DVADESETJEDNOGODIŠNJI Norvežanin Philip Manshaus, optužen za teroristički napad na džamiju u Oslu koji se dogodio tijekom vikenda, pojavio se danas na sudu lica prepunog modrica i ožiljaka. Tereti ga se još i za pokušaj ubojstva te ubojstvo svoje polusestre. 

Tužiteljstvu je udovoljen zahtjev da ga se u pritvoru zadrži još četiri tjedna, pri čemu će mu biti zabranjeno pravo na posjete te neće komunicirati s medijima, javlja BBC

CNN javlja kako se napadač smijao pri ulasku u sudnicu, kao i da nije poznato odakle mu modrice po licu.

Pozadina događaja 

Manshaus je optužen za pucnjavu u islamskom centru Al-Noor u Baerumu, zapadno od Osla.

Nedugo nakon napada u Baerumu je pronađeno tijelo njegove 17-godišnje polusestre. 

U trenutku napada u centru je bilo troje ljudi, a Manshaus je bio svladan prije nego što je policija došla na mjesto zločina. 

Upravitelj džamije rekao je da je Manshaus ušao u zgradu noseći kacigu i štit za tijelo, kao i vatreno oružje.

Ispalio je nekoliko hitaca, no nije uspio nikoga ozbiljnije ozlijediti. 

65-godišnji Mohammad Rafiq, nekadašnji vojni pilot u pakistanskom zrakoplovstvu, svladao je napadača i oduzeo mu oružje. 

Manshausov odvjetnik Unni Fries izjavio je ranije da njegov klijent poriče optužbe i da neće razgovarati s istražiteljima. 

U izjavi policije stoji da je riječ o mladiću krajnje desnih i antiimigrantskih stavova koji je policiji poznat već godinu dana. 

Neposredno prije napada na online forumu EndChan ostavljena je poruka za koju se vjeruje da ju je ostavio Manshaus, a u njoj se veliča počinitelj napada u novozelandskom Christchurchu Brenton Tarrant.     

 

Pročitajte više