FOTO Ogroman požar progutao pet milijuna guma, gusti crni dim prekrio dijelove Madrida

Foto: FAH

VATROGASCI su uspjeli staviti pod kontrolu ogroman požar koji je izbio na ilegalnom odlagalištu guma na jugu Madrida, a evakuirani stanovnici vratili su se svojim domovima, objavile su u subotu lokalne vlasti regije Castilla-La Mancha.

U objavljenom priopćenju stoji da gusti crni dim kojeg je požar izazvao više nije toksičan kao u petak, kada je oko 6,5 tisuća stanovnika obližnjeg grada Sesene napustilo svoje domove.

Većina evakuiranih to je učinilo svojom voljom, a vlasti su kasnije naložile i onim preostalima, njih oko 1000, da to također učine.

Nakon noći provedene kod rodbine ili u sportskim dvoranama, stanovnici Sesene mogu se vratiti svojim domovima, ali ih vlasti upozoravaju da drže zatvorenima prozore i vrata.



Na odlagalištu velikom kao 20 nogometnih igrališta, kojeg je ministarstvo pravosuđa iz ekoloških razloga još prije deset godina proglasilo ilegalnim, nalazi se oko 5 milijuna guma teških preko 100 tona, prenosi novinska agencija Efe.

Španjolski mediji optužuju vlasti da su ignorirale upozorenja o odlagalištu koje se nalazi između dviju regija, Castille-La Mancha i Madrida, koje se nisu mogle dogovoriti o nadležnosti nad njime.

Pročitajte više