Ovako već 15 dana izgleda Malešnica. Stanar: Radnici Čistoće su samo mahali rukama

Foto: Luka Šangulin/Index

NA zagrebačkoj Malešnici ispred niza kontejnera već 15 dana stoje hrpetine smeća. Čistoća ih u svojim odvozima zaobilazi, a s obzirom na to da blokiraju put do kontejnera, oni stoje prazni. Kako do kontejnera ne mogu doći, nekim je neodgovornim građanima ovo dodatni poticaj da svoje smeće nastave bacati na te hrpe.

Stanari sada prebacuju lopticu jedni na druge, a najviše prstom upiru u poslovne prostore koje krive da su prvi počeli s ovim neurednim trendom i ostavili svoje kartonske kutije, gajbe i ostalo. No, u razgovoru s članom vijeća suvlasnika zgrade ispada da je za ovu stambenu zgradu, koja broji stotinjak suvlasnika i mnogo poslovnih prostora, zbrinjavanje otpada veliki problem o kojem se redovito vijeća na sjednicama i pokušava pronaći rješenje, ali za sada ga jednostavno ne vide.

"Postavljali i micali kontejnere"

"Problem s odvozom smeća je nastao u trenutku kada su iz nama nepoznatih razloga maknuli spremnike za plastični otpad koje su nakon našeg inzistiranja opet postavili, ali na lokaciju iza zgrade zajedno sa spremnikom za papir, gdje su nakon nekog vremena nastale gomile takvog otpada jer po njihovim tvrdnjama nisu mogli pristupiti kamionima.

U isto to vrijeme su skupljali otpad od drugih zgrada na istom potezu gdje su bili i naši. Na ponovno inzistiranje postavili su dva spremnika za plastiku uz postojeće spremnike za komunalni otpad. Nakon kratkog vremena su i njih maknuli uz obrazloženje u dopisu koji prilažemo.

Naglašavam da smo mi zgrada s više od stotinu suvlasnika i puno poslovnih prostora i svedeni smo bili na ta dva spremnika koje su naknadno maknuli i jednostavno smo bili primorani svoje žute vreće odlagati uz spremnike za komunalni otpad. Uz sve ovo pojedini vlasnici lokala u zgradi svoj otpad, kutije i drvene gajbe od voća i povrća i ostalu ambalažu odlažu na isto mjesto pa na kraju se stvori gomila koju više nitko ne želi odvesti", priča nam Igor Marič.

Čistoća: Naši kamioni izazivali nervozu kod vozača

Poslao nam je i dopis koji su dobili iz Čistoće u veljači, nakon što su inzistirali da se kontejneri za plastiku i papir vrate pred zgradu. U njemu im Čistoća objašnjava da ih ne žele vratiti jer su ih koristili neodgovorni građani koji su stvarali nered, stoga im je sada "navedena lokacija neprihvatljiva za postavljanje reciklažnih kontejnera." Također su konstatirali da je kontejnere bilo bolje maknuti, jer je lokacija često bila po medijima kao "ruglo grada".

"Ako se vratimo u prošlost sjetit ćemo se da su na navedenoj lokaciji već bili smješteni kontejneri za papir. U to vrijeme lokacija je bila 'magnet' za neodgovorne građane koji su otpad dovozili iz svih smjerova odnosno iz svih okolnih ulica i šireg područja gradskih četvrti.

Na navedenoj lokaciji otpad se odvozio gotovo svakodnevno kamionima, grajferima, cestarima. Kamioni parkirani na prometnici izazivali su nervozu kod vozača koji su radnicima Čistoće upućivali psovke. Svako malo lokacija je bila u medijima navedena kao divlji deponij i ruglo grada.

Ulazi su dobili posudu za papir

Iz navedenih razloga kontejneri su povučeni s javne površine, a stanarima su postavljeni novi kontejneri unutar dvorišnog dijela stambenih zgrada. Naravno zbog nepravilnog i neodgovornog odlaganja stanara i nepravilno parkiranih vozila ni ta lokacija nije bila zadovoljavajuća.

Kontejneri su izuzeti i svim ulazima su podijeljene posude za papir. Stanari su dužni plastičnu ambalažu odlagati u vrećica u dane odvoza. Kada i ako napravite boksove za navedene ulaze, dogovorno s predstavnikom stanara, dodijelit ćemo sve potrebne kontejnere", bio je odgovor iz Čistoće.

Čistoća sada ne odgovara

"Ove tvrdnje iz dopisa ne stoje, oni jednostavno peru ruke. Oko ove nastale hrpe otpada predstavnik je razgovarao s komunalnim redarom i u dogovoru s njim poslao još jedan e-mail prije otprilike tjedan dana, na koji nije dobio odgovor".

U tom e-mailu koji smo također dobili na uvid predstavnik stanara Čistoću upozorava na hrpu smeća od koje svi peru ruke. "Molim vas da prilikom sljedećeg dolaska odvezete i ovo smeće, kako bi se oslobodio prolaz do kontejnera. Zasad je moguće do kontejnera prići samo s ulice", napisao je predstavnik u e-mailu Čistoći na koji nisu dobili odgovor.

Naš sugovornik kaže da su u posljednjih tjedan dana radnici Čistoće odvozili otpad iz kontejnera oko drugih zgrada, a na njihovu su hrpu smeća "mahali rukama i otišli".

"Vrše pritisak na nas"

Marić sada priča kako je iz odgovora Čistoće koji su dobili još u veljači evidentno da se na stanare pokušava izvršiti pritisak da naprave bokseve, što ne bi bio problem, da nije doslovnom problem pred zakonom.

"Potiho se vrši pritisak za izgradnju bokseva za što smo i aplicirali i dobili mjesta za izgradnju, ali po zakonu ne smijemo trošiti novce od pričuve za izgradnju nečega što nije dio zgrade.

Mi u zgradi nemamo prostor za to predviđen, svi prostori u zgradi su privatni, nekada je na mjestu gdje je sad to smeće bila betonska natkrivena konstrukcija gdje su bili smješteni, pa su ih uklonili zbog 'ometanja' prometa. Mi smo spremni uložiti novce u to i raspravljamo o tome već neko vrijeme, ali zakonski to ne bismo smjeli. Ne znamo što napraviti", kaže nam Marič.

Čistoća: Utvrdili smo i kaznili prekršitelje

Iz Čistoće su nam odgovorili da su za to lokaciju zaprimili ukupno 18 zahtjeva za postavljanje spremnika od čega je 10 negativnih mišljenja i 8 pozitivnih, te da su svi oštećeni spremnici u postupku zamjene. Također su rekli da su kaznili one za koje su utvrdili da su pobacali smeće.

"Nepropisno odlaganje otpada se sankcionira kroz ugovorne kazne davatelja usluge ili kroz komunalno redarstvo. Čistoća je na lokaciji utvrdila 7 nepravilnosti, dok su službenici Odjela komunalnog redarstva protiv utvrđenih počinitelja pokrenuli prekršajne postupke", kažu iz Čistoće.

Radnici Čistoće su malo nakon objave Indexovog članka pokupili stigli na tu lokaciju i nakon 15 dana očistili sve smeće vidljivo na fotografijama u članku.

Pročitajte više