FOTO Pogledajte nevjerojatnu galeriju čudnovatih puževa u Jadranu

Foto: Pero Ugarković

NAŠ stručnjak Pero Ugarković objavio je nedavno na svojoj Facebook stranici prekrasnu galeriju puževa stražnjoškržnjaka koje je u našem moru snimao tijekom zadnje dvije godine.

"Ovaj album je samo mali dio fotografija koje sam izradio u zadnje dvije godine. Najveći dio svog slobodnog vremena provodim u istraživanju mora, ne samo u učenju, potrazi i fotografiranju vrsta, nego još i u napornoj obradi slika na laptopu.

Puževi stražnjoškržnjaci su zbog žarke obojenosti i mnogobrojnih oblika tijela sigurno najspektakularniji morski organizmi. Ponekad se generalno nazivaju i puževi golaći, iako taj naziv treba koristiti samo za one vrste koje u odraslom stadiju nemaju ljušturu. Kao što će se vidjeti u ovom albumu, jedan dio vrsta ima ljušturu, ili vanjsku ili unutrašnju, dok u larvalnom stadiju sve vrste imaju ljušturu. Naziv dolazi iz starije sistematike koja je označavala grupu puževa koji imaju škrge u položaju iza srca", napisao je Ugarković, urednik stranice Podvodni.hr, suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo te osnivač grupe Jadranska malakološka grupa.

Ovdje možete pogledati neke od njegovih nevjerojatnih snimki čudnovatih puževa koji, teško je vjerovati, plivaju ispod nas dok se kupamo ili plovimo Jadranom. Ispod svake fotografije je kratak opis karakteristika ovih morskih bića.

Amphorina farrani 

Amphorina farrani na leđima, poput velikog broja vrsta, ima cerate koje su povezane s probavnim traktom. U njima mogu pohraniti otrov obrubnjaka ili žarnjaka kojeg su pojele. Taj otrov ih štiti od grabežljivaca.

Berghia coerulescens

Cerate kod stražnjoškržnjaka su šarenih i izražajnih boja jer na taj način signaliziraju grabežljivcima da će se otrovati ako ih pojedu. Neke vrste se kite bojama na ceratama kako bi prevarile grabežljivce iako zapravo ni nemaju otrova.

Cratena peregrina

Cratena peregrina je naočita i vrlo brojna vrsta - među top 5 najčešćih vrsta u podvodnoj fotografiji.

Flabelina affini

Flabelina affinis zbog svojih specifičnih boja i brojnosti spada u vrlo atraktivne i česte mete podvodnih fotografa.

Aeolidiella alderi

Aeolidiella alderi je vrsta koja se hrani vlasuljama, a ponekad, ako je uznemirimo, istegne cerate pa i izgleda kao vlasulja.

Calmella cavolini 

Calmella cavolini s prirodnim bojama. Iako sitna, vrlo je uočljiva, pogotovo kada je na crnoj spužvi.

Calorlia elegans

Calorlia elegans veličine 10 mm s otoka Blitvenice. Na ovoj slici je zavrnuta pa se vidi i dio stopala.

Cerberilla bernadettae 

Cerberilla bernadettae je vrsta koju je Ugarković našao na Poljudu na 17 metara dubine te prva pronađena u Hrvatskoj. Vjerojatno ih ima više, ali ih nije lako naći jer se uglavnom zakopavaju u mulj.

Facelina dubia

Facelina dubia koju je Ugarković pronašao tijekom jednog izleta u Šibenik. Kada se osjete ugroženima, mogu i odbaciti cerate koje se u tom slučaju ponašaju kao epitoke crva.

Camachoaglaja africana

Camachoaglaja africana je vrlo sitna vrsta i brkata. Dok ih je Ugarković pokušavao fotografirati, nisu propustile priliku za seks. Stražnjoškržnjaci su dvospolci. 

Biuve fulvipunctata

Biuve fulvipunctata je vrsta iz Indijskog oceana.

Cavolinia inflexa

Ovu Cavoliniju inflexu Ugarković je našao u Jabučkoj kotlini na velikoj dubini. Prazne ljušture ovih vrsta se lako mogu pronaći u sedimentu s morskog dna.

Felimida luteorosea

Peltodoris atromaculata

Peltodoris atromaculata još je jedna često fotografirana vrsta koja se lako prepoznaje po specifičnom uzorku boja.

Weinkauffia turgidula

Weinkauffia turgidula sićušna je vrsta s osjetljivom i prozirnom ljušturom. O ovoj vrsti se slabo zna, a može je se pronaći uz rizome morskih cvjetnica. 

Thuridilla hopei

Thuridilla hopei je vrlo rasprostranjena vrsta. Može pohraniti kloroplast, ali kod ove vrste fotosinteza traje samo nekoliko dana.

Placida cremoniana

Puž Placida cremoniana na slici je jedini do sada pronađen u Dalmaciji, a Ugarković ga je našao na Poljudu.

 

Pročitajte više