Foto: Snježna mećava paralizirala Bugarsku i Rumunjsku

OBILAN snijeg i jak vjetar proteklih su dana pogodili Bugarsku i Rumunjsku, izazivajući probleme u prometu i svakodnevnom životu, prenose novinske agencije u tim zemljama.

Promet se u tim dvjema zemljama odvija uz velike teškoće, a u pojedinim je područjima  zbog visokog snijega i niskih temperatura u potpunom prekidu.

U Bugarskoj je najteža situacija u sjeveroistočnim dijelovima zemlje, gdje je u više mjesta već proglašeno izvanredno stanje, prenosi bugarska agencija BTA, a prema riječima lokalnih vlasti, proglašenje izvanrednog stanja se uskoro očekuje i u drugim općinama.

Najteže je pogođeno sjeveroistočno područje Silistra, u kojem su zatvorene sve škole i vrtići, a promet je potpuno blokiran zbog više od pola metra snijega koji je napadao tijekom noći od nedjelje na ponedjeljak.

Elektroenergetska kompanija EVN Bugarska objavila je da ekipe na terenu nastoje ponovno uspostaviti normalnu opskrbu strujom za 149 sela na jugoistoku zemlje, koja su ostala bez energije nakon što su pod težinom leda popucala 42 električna voda.

Snijeg blokirao i Rumunjsku


Bugarski Državni institut za meteorologiju i hidrologiju upozorio je danas kako se i idućih dana očekuju problemi zbog obilnih padalina i jakih vjetrova koji će stvarati visoke snježne nanose.

Svi letovi iz zračne luke u Sofiji kasne najmanje jedan sat u odlasku, a prometnice prema Rumunjskoj zatvorene su za sva teretna vozila.

U glavnom rumunjskom gradu Bukureštu cestovni promet se odvija otežano, a ekipe za raščišćavanje ulica rade danonoćno kako bi osposobile promet na najvažnijim gradskim prometnicama.

Osnovne škole i vrtići u Bukureštu i još 12 rumunjskih županija ne rade danas i sutra, a promet je zbog visokog snijega posve blokiran na čak 16 prometnica na jugoistoku i jugu zemlje, kao i u riječnim lukama.

Na cijelom području Rumunjske u snježnim je nanosima već više od 24 sata blokirano oko 200 automobila, a više od 5.000 teretnih vozila ima zabranu kretanja državnim cestama, zbog čega se već zbrajaju štete nastale zbog neisporučene kvarljive robe i kašnjenja u prijevozu.

Pročitajte više