FOTO Velike gužve pred bankama u Zagrebu

Foto: Karlo Klasić/Index

DANAS su u Zagrebu pred nekim poslovnicama banaka nastale poprilične gužve, tri dana uoči uvođenja eura. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da euro znači da će kamatne stope rasti, ali manje nego što bi rasle da ne ulazimo u eurozonu.

"Ako usporedimo kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj sa zemljama EU koje ne ulaze u eurozonu - Mađarska, Češka, Poljska - tamo su kamatne stope značajno porasle, nalaze se između 7 i 11 posto, dok su u RH 3.5 posto", rekao je Vujčić.

Naglasio je neka se građani opskrbe gotovinom prije 1. siječnja, dok bi od 2. siječnja već sve trebalo funkcionirati normalno. Prema njegovim riječima, od 1. siječnja 2700 bankomata će davati eure.

Vujčić: Novčanice ćete moći mijenjati zauvijek

Guverner je kazao da će građani moći cijelu 2023. godinu mijenjati kune u eure u financijskim institucijama, a nakon toga u HNB-u.

"Novčanice ćete moći mijenjati zauvijek, a kovanice samo sljedeće tri godine", istaknuo je. Na pitanje što će biti s kunama, rekao je da je to bio veliki logistički problem.

"Mi skupljamo kovanice i imat ćemo oko 1.1 milijardu kovanica, što je težina 124 zagrebačka tramvaja. Morali smo pronaći mjesto gdje ćemo ih pohraniti jer ne postoji sef u koji se može pospremiti 124 zagrebačka tramvaja, pa smo u dogovoru s vojskom izgradili objekt na području vojarne gdje će se čuvati te kovanice tri godine, a onda ćemo ih prodati kao sirovinu", rekao je Vujčić.

Ministar Primorac: Brojni su benefiti

Ministar financija Marko Primorac smatra da su brojni benefiti ulaska u eurozonu.

"Ulaskom u eurozonu doći će do eliminacije valutnih rizika. Bitno je naglasiti da je većina našeg javnog duga, preko 70 posto, bila denominirana u euro. Prihvaćanjem eura taj valutni rizik bit će otklonjen. Kreditni rizik, svi instrumenti zaduživanja bit će niži i to će se posljedično odraziti i na troškove zaduživanja svih subjekata u državi", istaknuo je Primorac.

Šefica HUP-a: Šoping-centri su već spremni za uvođenje eura

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, rekla je kako se veliki maloprodajni lanci i veliki trgovački centri više od godinu dana pripremaju za uvođenje eura i da su spremni.

"Oni su kontinuirano provodili edukacije zaposlenika, prilagođavali softversku podlogu kako bi mogli što je moguće prije i ažurnije provoditi konverziju na blagajničkom mjestu. Oni su spremni i neće biti problema. Što se tiče manjih i srednjih obrtnika, postoje objektivne okolnosti u sljedećih nekoliko dana koje će se tolerirati dok se stvari ne uhodaju. To znači da će u prvih par dana moći vraćati i kune", rekla je Weber istaknuvši da su svi spremni i da ne očekuju nikakve dramatične situacije.

Pročitajte više