Francuska obilježava 60. obljetnicu pobjede nad nacizmom

Obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad nacizmom u Francuskoj nema one razmjere kakvo je imalo prošlogodišnje slavljenje savezničkog iskrcavanja u Normandiji, a službeni Pariz čini sve da ne pokvari feštu u Moskvi tako što bi se uključio u iznenada pokrenutu kampanju za "povijesnu istinu".

Proslava Dana pobjede u Moskvi - kojoj će uz pedesetak drugih šefova država ili vlada prisustvovati i francuski predsjednik Jacques Chirac - prijeti da postane nov izvor zategnutosti u odnosima Sjedinjenih Država i Rusije pa vodeći francuski mediji naširoko prenose osnovne naglaske iz polemike izazvane reakcijama baltičkih država, uz podršku Poljske, i, još više, odlukom američkog predsjednika Georgea W. Busha da "svrati" na središnju proslavu u Moskvu između puta u Rigu, gdje se sastao s čelnicima baltičkih država, i odlaska u Tbilisi, prvog posjeta uopće jednog američkog predsjednika nekoj kavkaskoj državi.

I dok "Bush i njegovi baltički prijatelji kvare Putinovu feštu" - kako naslovljuje Liberation - predsjednik Chirac, u intervjuu koji je dao ruskoj agenciji Itar-Tass, naglasio je "odlučujuću ulogu" koju je u pobjedi saveznika odigrao "ruski narod" i ocijenio da svečanosti u Moskvi, te susret na vrhu EU-Rusija, također u Moskvi, trebaju biti prilika da se istakne kako Europska unija i Rusija "predstavljaju dva bitna elementa multipolarnog svijeta sutrašnjice".

Svjestan posebne pozicije Francuske, ruski se predsjednik obratio francuskoj javnosti pismom koje objavljuje Figaro u broju od vikenda, a u kojem Vladimir Putin iznosi "pouke iz pobjede nad nacizmom" i nakon osnovnih podataka o značenju "istočne fronte" - blizu 27 milijuna poginulih sovjetskih vojnika i civila, više nego sve druge zemlje zajedno, više od tri četvrtine ukupnih njemačkih ratnih gubitaka - odgovara i na dva osnovna "baltička prigovora" na račun Moskve, na "pakt Molotov-Ribbentrop" iz kolovoza 1939. i na konferenciju "Velike trojice " u Jalti, u veljači 1945.

"Priroda pakta Molotov-Ribbentrop", kaže Putin, "ni u čemu se ne razlikuje od zamisli Muenchenskog sporazuma" i oba su podijelila "objektivne saveznike u borbi protiv nacizma", te izazvala "međusobno nepovjerenje i sumnje".

Na povjesničarima je, ističe Putin u pismu francuskoj javnosti, da sude o odlukama Konferencije u Jalti, ali one su bile "donijete kolektivno" i bile "diktirane objektivnim okolnostima tog vremena".

Nakon što je podsjetio da se Moskva na konferenciji u Jalti zalagala za održavanje državnog i teritorijalnog jedinstva Njemačke i da je do njene kasnije podjele na dva dijela došlo zbog "vojno-političkih proturječja" i "ideologija Hladnoga rata", Putin je ocijenio da "partnerstvo Rusije, Njemačke i Francuske danas predstavlja ključan faktor međunarodnog života i europskog dijaloga".

"Historiografska bitka" o uzrocima i posljedicama Drugog svjetskog rata, koja se orkestrirano rasplamsala pred središnju proslavu u Moskvi 9. svibnja, dobila je i nove sudionike kad je poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski, prema pisanju pariškoga Le Mondea, izjavio kako se nada da će se sada, "kad smo postali članovi Europske unije i NATO-a, naši saveznici boriti za povijesnu istinu".

I pored takvih "istinoljubivih " saveznika, "povijesna istina" ima svojih granica, jer, kako je govorio Pascal: "Istina s ove strane Pirineja, zabluda s one strane".

Obilježavanje Dana pobjede u Francuskoj poklapa se sa 60. godišnjicom jedne od najtamnijih strana francuske kolonijalne prošlosti, masakra između 15 i 20 tisuća Alžiraca u području Setifa. "Dan pobjede bio je također i dan beščašća za Francusku", ocjenjuje Liberation u duhu Pascala, dok Le Monde podsjeća tim povodom kako je u tekst zakona o izražavanju priznanja "deportiranim Francuzima", usvojen u veljači ove godine, dometnuta i odredba o isticanju "pozitivne uloge francuskog prekomorskog prisustva, posebno u Sjevernoj Africi", drugim riječima "kolonizacije".

Dakle, ne samo Pirineji, već i Sredozemlje je međaš istine i zablude, a da o Odri, Nisi, Njemenu ili Dnjestru i ne govorimo.

(Hina) xfcet ydv

Pročitajte više