Francuski "lovac na djevice" dobio doživotnu kaznu

MICHEL FOURNIRET proglašen je krivim za ubojstvo sedam djevojčica i žena u dobi od 12 do 22 godine, a u zločinima mu je pomagala i supruga Monique.

Sustavno je ubijao od 1987. godine, a sam je priznao da je broj njegovih žrtava veći nego što policija smatra. Svoje žrtve bi uglavnom prvo silovao pa zadavio, strijeljao ili odvijačem izbo na smrt. Iz svog dvorca koji se nalazio na šumovitom predjelu francuske i belgijske granice, zajedno sa suprugom bi sjeo u automobil i tražio žrtve. Izopačeni par bi nekad sa sobom poveo i sina koji je tada još bio dijete.

Upoznao suprugu preko katoličkog časopisa

Naime, Fourniret je sa suprugom sklopio dogovor; ona će mu pomagati u ubojstvima mladih djevojaka, a on će zauzvrat ubiti njenog bivšeg muža. Tijekom suđenja Monique je tvrdila da joj je muž prijetio i manipulirao njome. "Živjela sam u stalnom strahu, strah je bio u meni cijelo vrijeme", kazala je sudu. Tužiteljstvo pak tvrdi da je Fourniret bio u vječnoj potrazi za djevicama koje bi potom i ubijao, što je potvrdila i supruga.

Svoju suprugu 66-godišnjak je upoznao dok je čekao suđenje za seksualni prijestup. U katolički časopis stavio je oglas da traži prijateljicu s kojom bi se dopisivao. Odgovorila mu je Monique i tako je sve krenulo. Zatvor je napustio 1987. kada se par preselio u kuću južno od Pariza. Poslije su kupili dvorac okružen šumama blizu granice s Belgijom.

Odbacuje optužbe za silovanje

Prva od njihovih žrtvi bila je 17-godišnja Isabelle Lavile koja se vraćala kući iz škole. Par se zaustavio i upitao je za smjer. Onda su je nagovorili da sjedne s njima u kombi i pokaže im. Njezini ostaci pronađeni su u bunaru nakon skoro dva desetljeća. Za godinu dana s parkirališta supermarketa u Parizu oteta je 20-godišnja Fabienne Leroy. Njeno tijelo pronađeno je u blizini vojne baze dan poslije, bila je ustrijeljena u prsa.

Sva tijela žrtava za koje je Fourniret priznao da ih je ubio, no ne i silovao, pronađena su zakopana oko dvorca, na obližnjoj plaži ili duboko u šumi.  Njegovi zločini su otkriveni prije pet godina kad mu je iz ruku pobjegla 13-godišnja djevojčica. Ona je uspjela pregristi konopac kojim ju je vezao i usput zapamtiti registracijske oznake automobila.

Njegova supruga odmah je priznala umiješanost u strašne zločine, zbog čega ju je francuski sud osudio na 28 godina zatvora. Fourniret još niječe da je ubijao u razdoblju od 1990. godine do 2000, no vjeruje se kako je umiješan u ubojstvo studentice iz Leedsa koja je nestala u Burgundiji 1990. godine.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više