Francuzi će satelitima tražiti skrivene bazene koje ljudi grade da izbjegnu porez

Foto: EPA

FRANCUSKE vlasti mogle bi uskoro početi koristiti satelitske fotografije u potrazi za skrivenim bazenima i proširenjima koje su vlasnici kuća sakrili od porezne uprave.

Zemljišnoknjižni uredi koristit će satelitske fotografije za otkrivanje mogućih promjena vrijednosti nekretnine, navodi se u planu porezne uprave.

Rad inspektora na terenu bit će sveden na minimum. Umjetna će inteligencija pomoći u pretraživanju satelitskih fotografija i generirat će automatsko pismo upozorenja vlasnicima nekretnine pa će biti smanjena potreba za kadrovima.

Neprijavljeno čak 3000 bazena

Televizija BFMTV objavila je u srijedu da će metodu prvotno evaluirati devet departmana.

Prilikom prvog testa u departmanu Alpes-Maritimes, a sjedištem u Nici, otkriveno je nakon nekoliko tjedana kako poreznoj upravi nije prijavljeno čak 3000 bazena.

Osim toga, od izmjene zakona prošle godine, porezne vlasti mogu procjenjivati sve podatke objavljene na društvenim mrežama u potrazi za utajivačima poreza.

U međuvremenu se mijenjaju oglasi za posao u poreznoj upravi. Za novi projekt traže se stručnjaci specijalizirani za "filtriranje korisnih informacija iz slika".

Pročitajte više