Francuzi htjeli spriječiti izručenje Gotovine

FRANCUSKOJ nije bilo u interesu da se general Ante Gotovina preda sudu u Haagu, pa se zalagala da se to i ne dogodi, objavio je list Le Liberation, pozivajući se na dnevnik generala  Philippea Rondota.

Poznati francuski obavještajac Rondot, bio je 2003. godine predstojnik ureda tadašnje ministrice obrane Michelle Alliot-Marie, a bio je uključen i u pregovore o predaji Ante Gotovine.

Francuska ministrica obrane tada je također bila protiv toga da se Gotovinu privede pred sud, a Rondotu je rekla kako se protiv privođenja zalaže zbog "zajedničkih interesa".

Del Ponte nije pristala na ideje

Naime, kako navodi Liberation, Francuskoj je tada u interesu bilo Gotovinu zadržati na slobodi u zamjenu za hvatanje drugog traženog zločinca. Nije napisano o kojem se to zločincu radi.

Ipak, Carla del Ponte, glavna haaška tužiteljica, nije pristala na francuske prijedloge.

Francuzi se bojali otkrivanja podataka

Rondot u svom dnevniku piše kako se Francuska bojala da bi se nakon Gotovinine predaje moglo otkriti kako je francuska obavještajna agencija DGSE pomagala Hrvatskoj vojsci.

"DGSE je imala odnose s Hrvatima od druge polovine 2001. Od tada je postojala misija tajne pomoći hrvatskim specijalnim snagama, koja je okončana 2000. godine. Časnici francuske tajne službe bili su u vezi s Gotovinom u Zagrebu i Zadru", zapisao je Rondot u izvještaju za Elizejsku palaču.

General Rondot napominje i kako mu je Gotovina obećao da te veze nikada neće razotkriti, piše Le Liberation.

Pročitajte više