Francuzi izašli na ulice zbog klimatskih promjena, neki nose žute prsluke

Foto: EPA

VIŠE desetaka tisuća Francuza sudjelovalo je u subotu u prosvjedima protiv klimatskih promjena u brojnim francuskim gradovima, a dio ih je nosio žute prsluke.

Na poziv desetaka nevladinih organizacija i sindikata prosvjedi su najavljeni u više od 120 francuskih gradova, a u povodu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP24) koja se održava u Poljskoj. 

U Parizu se, prema podacima organizatora, okupilo 25.000 ljudi, među njima i brojni Francuzi u žutim prslucima. Okupili su se oko 16 sati na Trgu Republike.

"Žuti prsluci, zeleni prsluci, svi su gnjevni na jednak način", izvikivali su prosvjednici od kojih će mnogi govoriti na Trgu Republike, a potom će ondje biti održan i koncert. 

Smjer kretanja prosvjednika izmijenjen da bi se udaljili od prosvjeda Žutih prsluka

Kao i u ostalim francuskim gradovima, smjer kretanja prosvjednika izmijenjen je da bi se oni što više udaljili od prosvjeda Žutih prsluka.

Organizatori današnjeg okupljanja odbili su odgoditi njegovo održavanje, premda su to od njih tražili ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner i neke organizacije za zaštitu okoliša, poput WWF-a, te ekolozi poput Nicolasa Hulota. 

"Eksplozija klime i eksplozija društvenih nejednakosti dva su simptoma istoga modela razvoja koji šteti okolišu, ali i ljudima", rekao je AFP-u eurozastupnik Yannick Jadot. 

U Lyonu se na ulicama, prema podacima organizatora, okupilo najmanje 10.000 ljudi. U Marseilleu se tisućama prosvjednika u mirnom okupljanju pridružio i dio Žutih prsluka, a na tisuće ih je bilo u Bordeauxu, Rennesu i u Reimsu. 

Prethodni prosvjedi protiv klimatskih promjena organizirani u listopadu diljem Francuske okupili su više desetaka tisuća ljudi. Samo u Parizu tada ih je bilo 14.500. 

Pročitajte više