Franjo Gregurić i Tomislav Merčep novi haaški optuženici?

KRUGOVI bliski Haaškom tribunalu spekuliraju kako bi u Hrvatsku mogle stići nove optužnice. Osumnjičenici su navodno Franjo Gregurić i Tomislav Merčep, piše današnji broj "Slobodne Dalmacije".

Gregurić je bio predsjednik Vlade demokratskog jedinstva, koja je vodila državu od 1991. do 1993. godine. U tom se razdoblju dogodio veliki broj ratnih zločina na području Gospića i u Pakračkoj Poljani, te nestanak Srba u Sisku i Osijeku. U razdoblju Vlade demokratskog jedinstva dogodilo se i mučenje zatvorenika u splitskoj Lori.

Ostaje pitanje koliko su spekulacije o podizanju optužnice protiv Gregurića istinite, kao i pitanje je li Haag prikupio materijal koji bi Gregurića teretio po objektivnoj odgovornosti.

Podizanje optužnice protiv Tomislava Merčepa upućeni oko haaških zbivanja uzimaju kao gotovu činjenicu, iako Merčep nikad nije bio pozvan na obavijesni razgovor s tužiteljima.

Predstojnik Vladina ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić rekao je nakon sastanka s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte da "Hrvatska nije u situaciji kad će uslijediti neke nove optužnice". No, Krnić je ipak priznao da su u tijeku istrage koje bi mogle završiti optužnicama.

Do sada su Haaški istražitelji u svojstvu osumnjičenika razgovarali s časnicima Davorom Domazetom Lošom, Mladenom Markačem i Ivanom Koradeom. Još uvijek nije poznato jesu li s njih odbačene sumnje ili se sada Tužiteljstvo bavi prikupljanjem dokumenata i eventualnih svjedoka.

Hrvoje Šarinić je s haaškim istražiteljima razgovarao u svojstvu svjedoka.

U tijeku je 35 istraga koje Haaški sud vodi za zločine na području bivše Jugoslavije. Nije poznato koliko se tih istraga odnosi na osumnjičenike u Hrvatskoj. Sve istrage trebaju završiti do kraja 2004. godine.

Pročitajte više