FRATTINI: FRANCUZI UPUTILI PORUKU O JEDINSTVU I ODLUČNOSTI

Šef talijanske diplomacije Franco Frattinni u petak je pozdravio "izvanrednu poruku o jedinstvu i odlučnosti" u pogledu talačke krize u Iraku što su je uputili Francuzi, zaželjevši da ona bude podstrek i talijanskim političarima, prenosi list La Repubblica. L

"Francuska je poslala izvanrednu poruku o jedinstvu i odlučnosti koji su potrebni za pobjedu nad terorizmom", rekao je Frattini za list La Repubblica u pogledu francuskog angažmana u oslobađanju dvojice francuskih novinara Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota koji su zatočeni u Iraku.

Frattini je izrazio želju da tu poruku shvate i talijanski političari, posebno oporbeni. "S njima želimo uspostaviti pravi dijalog o strategijama u borbi protiv terorizma. Francuska je jedinstvena, a Talijani bi morali shvatiti tu poruku. Nisam zamijetio jedinstvo na pokopu Talijana koji su poginuli u Nasiriji", rekao je ministar, aludirajući na pogibiju 19 talijanskih vojnika u studenome 2003. u Iraku.

Na pitanje smatra li da je bliskost Berlusconijeve vlade s administracijom američkog predsjednika Georgea Busha dovela do pogoršanja odnosa s arapskim zemljama Frattini je istaknuo kako "Talijani imaju ulogu u dijalogu s arapskim svijetom te da je žele zadržati". Također je istaknuo kako su se šefovi izraelske i palestinske diplomacije često sastajali u Italiji "jer su tu zemlju smatrali dobrim mjestom za dijalog".

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više