Fritzl o silovanju vlastite kćeri: Nisam mogao podnijeti taj pritisak zabranjenog

U PISMU kojeg je preko svog odvjetnika Rudolfa Mayera uputio ekskluzivno za austrijski list News, austrijski monstrum Josef Fritzl je pokušao dati svoju nevjerojatnu stranu priče.

U pismu je napisao kako u početku zatočeništva svoju kćer nije ni taknuo te da ju je zatvorio iz ljubavi. Također je priznao kako je u mladosti osjećao incestuozne porive prema vlastitoj majci, i to kada je ova ostavila svoga muža.

"Cijelo djetinjstvo sam sanjao veliku obitelj"

"Moj otac je bio propalica, nikad nije priznao odgovornost za svoja djela i bio je gubitnik koji je stalno varao moju majku. Kad sam imao četiri godine moja majka ga je s pravom izbacila iz kuće. Nakon toga ostali smo samo nas dvoje i upravo me majka naučila disciplini i vrijednostima teškog rada", stoji u pismu austrijskog monstruma. Kada ga je odvjetnik upitao je li ikada zamišljao odnos s vlastitom majkom, Fritzl je zastao i dugo razmišljao prije odgovora.

"Da, vjerojatno. No, bio sam snažna osoba, poput majke, pa sam svoje želje mogao držati pod kontrolom", kazao je. Na pitanje je li ga vlastita supruga Rosemarie podsjećala na majku, u prvi mah je odgovorio da nema nikakve sličnosti. No, onda se predomislio i kazao kako bi se neke zajedničke crte ipak mogle naći. "Rosemarie je divna žena, samo je bila stidljivija od moje majke. Izabrao sam nju jer sam želio mnogo djece. Nisam htio da moje dijete odrasta samo, poput mene. Htio sam da moja djeca uvijek imaju nekoga na koga bi se mogli osloniti. Od djetinjstva sam sanjao o velikoj obitelji i istina je kada kažem da još jako volim svoju suprugu", kazao je Fritzl svom odvjetniku.

"Ja nisam nikakav monstrum"

Također je porekao komentare svojih susjeda koji su tvrdili da je u vlastitoj kući bio poput tiranina. Svoje ponašanje je opravdao time da on "pripada staroj školi koja više ne postoji". "Ali unatoč svemu, ja nisam čudovište kakvim me se predstavlja u medijima", smatra Fritzl. No, kad su ga upitali kako bi opisao čovjeka koji 24 godine u podrumu siluje vlastitu kćer kazao je: "Kad tako kažete, da, nazvao bih ga monstrumom". Otkrio je kako svoju kćer Elisabeth nije silovao sve dok nije zašla u pubertet. "Nisam čovjek koji bi imao seksualne odnose s djetetom. S njom sam se upustio u odnose tek poslije, puno vremena nakon što sam je zatočio u podrumu".

Svoje ponašanje je pokušao opravdati vremenom u kojem je odrastao. "Odrastao sam u vrijeme nacizma kada je vlast i autoritet mnogo značila: Možda sam preuzeo neke od tih vrijednosti, no to je naravno bilo podsvjesno". Priznao je kako mu je za izgradnju podruma strave trebalo dvije do tri godine te da je započeo 1981. ili 1982. godine. Opisao je kako je prostor zatvorio teškim betonskim i čeličnim vratima koja su se otvarala automatski.

"Podrum je bio moje kraljevstvo"

"Možda su neki ljudi primijetili što radim, no zapravo ih nije bilo briga. Zašto bi ih i bilo briga? Na kraju krajeva, podrum je u mojoj kući, pripada meni. To je moje kraljevstvo u koje samo ja mogu ući", kazao je ističući kako je svima ostalima zabranio ulaz te da su to pravilo svi morali poštivati jer im je slagao da dolje drži dokumente koji su mu jako važni. Između ostalog, pokušao je opravdati svoje razloge za otmicu i zatočeništvo svoje kćeri. Kazao je kako ju je htio "izvući iz močvare". Čak joj je našao i posao konobarice, no "ona nekad nije htjela ići na posao".

"Čak se i družila s osobama sumnjiva morala koji nisu mogli pozitivno utjecati na nju. Nekoliko je puta i bježala pa sam morao stvoriti mjesto za nju gdje će biti sigurna od svega, makar silom", kazao je Fritzl demantirajući navode o tome da je kćer držao na psećoj uzici: "Ona jednostavno nije imala gdje pobjeći i morala me je slušati". Za sebe tvrdi da se nakon toga našao u "začaranom krugu zla" iz kojeg nije mogao izaći.

Začarani krug zla

"Sa svakim tjednom njezina života u podrumu, moja krivnja je rasla sve više i više i bilo me strah uhićenja. Odluku da je pustim sam stalno odgađao i polako je postalo prekasno", kazao je Fritzl.
Napominje kako je prvi put spavao s kćeri u proljeće 1985. "jer se nije više mogao kontrolirati". Usred noći otišao je u podrum i silovao je. "Nisam mogao podnijeti taj pritisak zabranjenog i ona je ispočetka malo plakala. Postao sam opsjednut njome", kazao je.

Opisao je kako joj je prvi put kad je zatrudnjela kupio medicinske knjige jer je htio da zna što ju čeka i kako da se postavi. Sam ju je i porodio te kaže da je bio oduševljen kad je na svijet došlo drugo dijete. Fritzl je također imao plan u slučaju da mu se nešto dogodi. Naime, postavio je vrata tako da se, ukoliko ih nitko određeno vrijeme ne dira, sama otvore. Zanimljivo je i to da su ga djeca koja su živjela na površini zvali ocem, iako su mislili da im je djed - dok su ga podrumska djeca zvala djedom, jer im je tako majka rekla. Tvrdi da se za svoju drugu obitelj dobro brinuo, gledali bi filmove, kuhali i jeli zajedno. Za Božić im je kupio i bor kojeg su zajedno okitili.

"Sve 24 godine sam znao da to što radim nije u redu, no u isto vrijeme imao sam neopisivu potrebu za svojim drugim životom u podrumu", kazao je Fritzl.

J.M.
Foto: AFP, Daily Mail

Pročitajte više