Furio Radin predstavio listu za izbore članova Odbora za Talijane koji žive van Italije

OKO pet i pol tisuća talijanskih državljana s prebivalištem na području Istarske, Primorskogoranske i Ličko senjske županije, koje pokriva riječki Generalni konzulat Republike Italije, uskoro će po prvi put moći birati članove svog Odbora za Talijane u inozemstvu tzv. "Comitesa", najavio je saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Rekao je kako takvi odbori već postoje diljem svijeta, a sada će se prvi put organizirati u Hrvatskoj.

"Comites" će imati 16 članova, za koje se kandidiraju pojedinci osobno, ili ih mogu kandidirati zajednice Talijana na tom području. Izborne će listiće osobe s pravom glasa za spomenuti odbor poslati Konzulatu Republike Italije u Rijeci do 26. ožujka.

Zadaće su Comitesa osiguranje prava talijanske manjine na tom području i provedba njihovih prava koja im treba osigurati matična država, te njegovanje kulturnih i drugih društvenih aktivnosti Talijana. Comites će djelovati u suradnji s Konzulatom.

Saborski zastupnik Furio Radin danas je novinarima predstavio listu kandidata, na čijem je on čelu, pod nazivom "Lista za Uniju" ("Lista per l Unione"), koja će se zauzimati za suradnju s Talijanskom unijom.

"Između Comitesa i Talijanske unije, koja već godinama zastupa interese pripadnika talijanske nacionalne zajednice na ovom području, mora postojati suradnja po pitanju kulturnih veza s matičnom državom, pomoći oko zdravstvene zaštite i rješavanja talijanskih mirovina", naglasio je Radin.

On je napomenuo kako će na izbore, osim njegove, izaći i lista pod nazivom "Talijani iz Istre i Kvarnera" ("Gli Italiani dellIstria e del Quarnero") koja, po njegovoj ocijeni, "nema veliku potporu u tim županijama ali zato traži i ima političku potporu na desničarskom tršćanskom području".

Pročitajte više