Gadafi: Berlusconi me izdao, a Sarkozy je mentalno poremećen

"JAKO sam šokiran. Osjećam se prevaren. Uopće ne znam što bih rekao Berlusconiju", poručio je libijski vođa Moamer Gadafi u razgovoru za talijanski dnevnik "Il Giornale", na pitanje što misli o talijanskom premijeru kojega je donedavno nazivao svojim najboljim prijateljem u Europi.

Italija desetljećima uvozi najveći dio libijske nafte, dva su politička lidera uvijek naglašavali kako su prisni i kako im zemlje odlično surađuju, no od početka libijske krize Berlusconi se Gadafija potpuno odrekao.

Mnogo sočnije pridjeve sačuvao je Gadafi za francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je priznao pobunjeničko Libijsko narodno vijeće i pozvao ga na zračne udare ciljanih meta u Libiji. Gadafi je Sarkozyja  jednostavno i kratko nazvao- mentalno poremećenim. 

Odbacio je i zahtjev svjetskih sila da se Libija proglasi zonom zabrane letenja, a odgovorio je i na mogućnost zračnih napada.

"Mi ćemo se boriti i pobijediti. Takva situacija će samo pridonijeti jedinstvu libijskog naroda", rekao je Gadafi.

Naglasio je da će se pridružiti radikalnim islamistima, ako zapadne sile odluče napasti Libiju. "Udružit ćemo se s Al- Qaidom i proglasiti sveti rat", zaprijetio je libijski vođa.

Pročitajte više