GARNETT: NATO OSTAJE U BiH

NATO će nastaviti svoje angažiranje u Bosni i Hercegovini jer tu zemlju smatra iznimno važnim partnerom u provedbi planova svog djelovanja, potvrdio je u srijedu u Sarajevu načelnik stožera savezničkih snaga za Europu (SHAPE) admiral Ian Garnett.

Kako je priopćeno iz Stalnog povjerenstva za vojna pitanja BiH (SCMM), admiral Garnett je tijekom razgovora s članovima ovog tijela ocijenio kako je u BiH postignut značajan napredak na njenom putu ka programu "Partnerstvo za mir", poglavito u oblasti obrambenih reformi.

Glavni tajnik SCMM-a Enes Bećirbašić istaknuo je kako će vlasti u BiH učiniti sve što je nužno ne bi li tijekom godine BiH i službeno postala članicom "Partnerstva za mir".

Uspostava ministarstva obrane na državnoj razini kao i glavnog te operativnog stožera zajedničkih oružanih snaga temeljni je preduvjet koji je vlastima BiH postavljen kao nužan za dalje priližavanje NATO-u.

Nakon brojnih odlaganja i na temelju dogovora među vladajućim strankama za prvog poratnog ministra obrane BiH predložen je bosanski Srbin Dragomir Dumić.

Njega je za tu dužnost nominirala Srpska demokratska stranka (SDS) a predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Trezić to je prihvatio s obrazloženjem da Dumić kao pravnik ima znanja potrebna za uspostavu ministarstva obrane te da nema problematičnu ratnu prošlost.

Prije nego službeno preuzme dužnost Dumić mora proći i provjeru koju provodi Ured Visokog predstavnika (OHR) a imenovanje mora potvrditi i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

(Hina) xrm ysb

Pročitajte više