Gates nema veze s koronom. Ali je li se Epstein zaista ubio?

Foto: EPA/CBS

OVIH dana kao da ne možemo nikamo pobjeći od teorija zavjere vezanih uz pandemiju koronavirusa. Bill Gates, cjepiva s "mikročipovima", 5G, biološko ratovanje, "prazne" bolnice, "lažne" smrti od korone - sve ove paranoične nebuloze preplavile su posljednjih tjedana naše newsfeedove na društvenim mrežama.

O tome koliko su ove teorije nedokazane, zasnovane na pogrešnim ili krivo shvaćenim podacima i općenito apsurdne, već smo uveliko pisali.

>>Ne, Bill Gates nije stvorio koronavirus da bi nas mikročipirao

Treba ipak napomenuti da to ne znači da sve informacije o koronavirusu treba prihvaćati nekritički, pogotovo ne kad dolaze od autoritarnog režima poznatog po cenzuri kao što je kineski. Primjerice, postoje osnovane sumnje da koronavirus nije prešao sa šišmiša ili neke druge životinje na čovjeka na takozvanoj mokroj tržnici u kineskom gradu Wuhanu, već da se to zbog sigurnosnih propusta slučajno dogodilo u biolaboratoriju Instituta za virologiju u tom gradu.

>>Ne, ove snimke nisu dokaz da su bolnice u Italiji i New Yorku zapravo prazne

Da to nije puka teorija zavjere, potvrđuju izvještaji da američke, ali i britanske obavještajne službe ozbiljno istražuju tu mogućnost - pri čemu treba naglasiti da su isključili mogućnost da se radi o biološkom oružju proizvedenom u laboratoriju, kako tvrde teoretičari zavjera. Naprotiv, u ovom scenariju radi se o prilično plauzibilnoj mogućnosti da je prirodni koronavirus u šišmišima, za koji je potvrđeno da ga se istraživalo u institutu u Wuhanu, preko zaraženog čovjeka procurio iz laboratorija. 

>>Je li moguće da je koronavirus ipak procurio iz laboratorija u Wuhanu?

U hrpi sumanutih teorija zavjere pronađe se i poneka koja ima smisla

Ipak, zbog ove ključne razlike ne možemo reći da je ta teorija zavjere bila istinita. Točnije, sadržavala je, kako to često biva, jezgru istine upakiran u debeli paranoični omotač. No možda je ovo prigodan trenutak da se podsjetimo na jednu drugu teoriju zavjere koja je prije nekoliko mjeseci postala sveprisutni meme, a koja nikad nije definitivno pobijena. 

Nije, naravno, ni dokazana, ali ostala je u najmanju ruku plauzibilna, zbog brojnih sumnjivih elemenata iz službene verzije događaja. Riječ je o samoubojstvu - ili ubojstvu, prema ovoj teoriji zavjere - notornog američkog milijardera pedofila Jeffreyja Epsteina. 

Epstein je pronađen mrtav 10. kolovoza prošle godine u svojoj zatvorskoj ćeliji, u zatvoru visoke razine sigurnosti u New Yorku. Tamo je čekao suđenje za trgovinu maloljetnicama za seks i zavjeru za trgovinu maloljetnicama za seks. Za to mu je prijetilo do 45 godina zatvora - de facto doživotna kazna za ovog 66-godišnjaka. 

Kako su zatvorski izvori otkrili medijima, pronađen je obješen zatvorskom plahtom. Ured glavnog njujorškog mrtvozornika potvrdio je, nakon obdukcije, da se Epstein ubio u svojoj ćeliji vješanjem. No i prije službenog nalaza mrtvozornika, glasine o tome da je Epstein zapravo ubijen, a da su moćni naručitelji ubojstva potom prikrili ubojstvo kao samoubojstvo, poplavile su društvene mreže.

Mnogo je sumnjivih elemenata ovog slučaja hranilo tu teoriju zavjere. Epsteinov cimer, krupno građeni bivši policajac kojem je prijetila smrtna kazna zbog četverostrukog ubojstva u mafijaškom obračunu, premješten je iz ćelije nekoliko dana prije Epsteinove smrti, i to nakon što se Epstein navodno pokušao ubiti prvi put, pri čemu Tartaglione tvrdi da ga je na vrijeme pronašao i spasio mu život.

>>Sve više ljudi misli da je milijarder pedofil ubijen. Ima li za to dokaza?

Čitav niz sumnjivih okolnosti Epsteinovog samoubojstva

Epstein je stavljen pod protokolom predviđeni posebni zatvorski nadzor za suicidalne osobe, ali s njega je skinut nakon manje od tjedan dana, navodno na vlastiti zahtjev preko odvjetnika. 

Osim što mu nije dodijeljen novi cimer koji bi mogao alarmirati čuvare ako Epstein nešto pokuša, čuvari nisu ni obilazili Epsteinovu ćeliju svakih 30 minuta, kako je bilo predviđeno. Jedino dvoje čuvara u noćnoj smjeni iz tog krila je, štoviše, zaspalo noć prije Epsteinove smrti, zbog čega ga nisu obišli puna tri sata. Pronađen je u 6.30 ujutro. Naknadno su zabilježili obilazak ćelije svakih 30 minuta kako bi prikrili svoje propuste.

A jedna činjenica u ovom nizu bizarnih slučajnosti bila je posebna hrana za teorije zavjere: ne jedna, nego čak dvije kamere izvan Epsteinove ćelije (u samoj ćeliji nije bilo kamera) pokvarile su se prije Epsteinove smrti i nisu snimile što se događalo na hodniku te noći, odnosno je li netko ušao u njegovu ćeliju. Zbog svega toga su i Epsteinovi odvjetnici izrazili sumnju u službeni zaključak da se njihov klijent ubio. 

>>Američki novinari otkrili nove detalje Epsteinove smrti, objavili i slike tijela

I američki ministar pravosuđa William Barr izjavio je da su internom istragom pronađene "ozbiljne nepravilnosti" u ovom saveznom zatvoru na Manhattanu, zbog čega su dotični čuvari suspendirani, a direktor zatvora privremeno prebačen na drugu funkciju. 

U listopadu prošle godine još jedna eksplozivna vijest dodatno je pojačala sumnju: patolog Michael Baden, kojeg je angažirao Mark Epstein, brat milijardera pedofila, izrazio je duboku sumnju u službeni zaključak istražitelja da se Epstein objesio svezanim plahtama u zatvoru.

Ugledni američki patolog: U 50 godina nisam vidio da se to dogodilo u slučaju samoubojstva vješanjem

Baden, koji je prisustvovao obdukciji kao promatrač, zaključio je kako su prijelomi kostiju u grlu, odnosno s obje strane grkljana i na podjezičnoj, odnosno hijoidnoj kosti koje je Epstein imao "ekstremno neobični u samoubojstvima vješanjem i mnogo su češći u ubojstvima davljenjem". 

"U 50 godina (medicinske karijere) nisam vidio da se to dogodilo u slučaju samoubojstva vješanjem", dodao je umirovljeni 85-godišnji patolog koji je bio službeni mrtvozornik u New Yorku i u karijeri je pregledao više od 20 tisuća tijela. 

>>Epstein se nije ubio? Što stoji iza mema koji ste sigurno vidjeli

Razlog je taj što davljenje može izazvati dvostruko ili čak trostruko veći pritisak na vrat žrtve od vješanja. Baden je dodao da na ubojstvo upućuju i krvni podljevi u Epsteinovim očima i na vratu, iako su mogući i u samoubojstvima.

Pritom je ipak napomenuo kako nema dovoljno informacija da bi bio siguran u svoj zaključak, ali zbog toga što istražitelji nisu objavili te informacije, primjerice o tome je li nečiji drugi DNK nađen na plahtama kojima je Epstein obješen. Prema mišljenju ovog patologa, čudno je i što je patologinja utvrdila da nema dovoljno informacija da bi mogla smrt proglasiti samoubojstvom - da bi se tjedan dana kasnije smrt ipak proglasila samoubojstvom.

"Čini se da bi ovo mogla biti pogreška. Ovdje postoje dokazi o ubojstvu koje treba istražiti, kako bi se utvrdilo je li ovo bilo ubojstvo ili ne", zaključio je. 

Mrtvozornica New Yorka Barbara Sampson odgovorila je pak nakon tog intervjua da stoji iza zaključka o samoubojstva, da je originalna istraga bila temeljita, da se informacije daju obitelji i da nema razloga za drugu istragu.

Na Epsteinovom tijelu pronađene i druge ozljede osim one na vratu

Dana 5. studenoga procurila je i snimka voditeljice televizije ABC Amy Robach, u kojoj ona otvoreno govori kako je imala priču sa žrtvom "najvećeg pedofila kojeg je ova zemlja imala" još prije tri godine, ali ABC nije htio objaviti tu priču.

Isto tako, drugi forenzički eksperti istaknuli su da su prijelomi vrata zbog vješanja mogući, posebno kod starijih osoba čije kosti su lomljivije. Epstein je imao 66 godina. Štoviše, CNN-ov medicinski stručnjak Sanjay Gupta i kirurg za kralježnicu u bolnici Emory Clinic, Gerald Rodts, istaknuli su za CNN da su višestruki prijelomi vjerojatniji kod vješanja nego kod davljenja, koji obično rezultiraju samo jednim prijelomom. Stoga se može zaključiti samo da se eksperti ne slažu po ovom pitanju.

A u siječnju ove godine američka televizija CBS, odnosno ekipa njihove emisije 60 Minutes, objavila je veliku reportažu koja je uključivala fotografije iz same ćelije u zatvoru Metropolitan Correctional Center, u kojoj je Epstein umro, kao i fotografije Epsteinova tijela.

Dodatnu sumnju izazvalo je to što su na Epsteinovom tijelu pronađene i druge ozljede: kontuzije na oba ručna zgloba, abrazija na lijevoj podlaktici, duboki podljev na lijevom ramenu, puknute kapilare na licu i u očima, kao i ozljedu na leđima i porezotinu na usni, ali i ubod injekcije na ruci. Međutim, nije jasno jesu li neke od ovih ozljeda nastale pri pokušaju oživljavanja u bolnici. 

Nadalje, omča koja je uzeta kao dokaz možda nije ona omča kojom je Epstein obješen ili zadavljen, tvrdi Baden, jer se ozljede na Epsteinovom vratu i oblik te omče ne poklapaju. Također, omča koja je uzeta kao dokaz ne izgleda kao da je prerezana, a čuvar koji je pronašao Epsteina navodno je prerezao plahtu kojom se objesio.

Sumnjivo je i što se Epstein objesio plahtom kad je u njegovoj ćeliji pronađen aparat za apneju u snu koji ima dugačak električni kabel pogodan za vješanje, istaknuo je Baden. 

Epsteinovo izmicanje pravdi godinama samo je po sebi zavjera

Štoviše, nije se samo Epsteinova smrt opisivala kao velika zavjera. Sam Epsteinov život, odnosno njegov slučaj dugogodišnjeg seksualnog iskorištavanja i prodaje desetaka maloljetnica kao seksualnih robinja, od kojih su najmlađe imale 14 godina, često se opisivao kao istinita teorija zavjere o velikom pedofilskom lancu koji je godinama nesmetano operirao. Kako je u to vrijeme pisao portal Vice News, ovaj je slučaj došao kao potvrda sumnji javnosti o korumpiranoj, dekadentnoj i izopačenoj eliti u vrijeme možda nikad većeg nepovjerenja u vladu.

Epstein je, podsjetimo, imao niz poznatih i moćnih prijatelja. Svojedobno se tako družio i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i bivšim predsjednikom Billom Clintonom. Štoviše, jedna od žrtava, Virginia Roberts Giuffre, rekla da je na "Pedofilskom otoku" vidjela i Clintona, a istraživačka novinarka Conchita Sarnoff izjavila je za Fox News da je Clinton letio Epsteinovim privatnim avionom, takozvanim "Lolita Expressom" čak 27 puta, prema dnevnicima leta. Trumpa je pak devedesetih pozvao i na svoj privatni party s hrpom jedva punoljetnih djevojaka. 

S druge strane, nije poznato da je ijedna žrtva zaista optužila Clintona da ju je silovao, dok je "Jane Doe" (ime za anonimnu žensku osobu) tužila Trumpa, tvrdeći da ju je 1994., kad je imala 13 godina, svezao za krevet u Epsteinovom domu i brutalno silovao. Rekla je i da joj je Trump zaprijetio da će, ako kaže išta ikome, "nestati". Tužbu je povukla samo par dana prije izbora 2016., navodno zbog "brojnih prijetnji" koje su joj upućene.

Nadalje, samo dan prije Epsteinove smrti sud je objavio tajne sudske dokumente u kojima su se našla imena mogućih Epsteinovih partnera u seksualnom iskorištavanju tinejdžerica: britanskog princa Andrewa, financijaša Glena Dubina, bivšeg senatora Georgea Mitchella, bivšeg guvernera Novog Meksika Billa Richardsona i pokojnog znanstvenika s prestižnog MIT-a Marvina Minskyja. 

Sve je ovo dovelo do poplave memova o tome kako se Jeffrey Epstein nije ubio. Njegovo navodno ubojstvo nikad nije dokazano, ali na ovu teoriju zavjere zaista nije tako lako odmahnuti rukom kao na neke druge. Sudski dokumenti s kojih još uvijek nije skinuta oznaka tajnosti navodno sadržavaju preko tisuću imena mogućih Epsteinovih partnera u adresaru i iskazima svjedoka. Nepoznat netko zatražio je u rujnu od suda da ne skine oznaku tajnosti s tih dokumenata jer bi to "nepravedno naštetilo njihovoj reputaciji", kako je tada izvijestio New York Times. S Epsteinovom smrću šanse da se potpuna istina otkrije nemjerljivo su se smanjile.

Odbijena žalba žrtve na sramotnu nagodbu s Epsteinom 2008.

Najnovija epizoda iz mučne i sramotne sage o Epsteinu samo će ojačati ionako snažno ogorčenje postupcima sustava vezanima uz njegov život i smrt. Naime, jedna od Epsteinovih žrtava, Courtney Wild, podnijela je tužbu protiv odluke tužiteljstva u New Yorku koje je ovom serijskom silovatelju ponudilo nevjerojatno velikodušnu nagodbu. Prema toj nagodbi, Epstein je tada bio osuđen na samo 13 mjeseci zatvora, iz kojeg ga se redovito puštalo da ide raditi u ured i po 12 sati dnevno. Tužitelj koji mu je odobrio tu nagodbu, Alexander Acosta, kasnije je postao Trumpov ministar rada. Dao je ostavku u srpnju prošle godine nakon što je Epstein ponovno uhićen i zatvoren. 

Wild, koju je Epstein navodno počeo zlostavljati kad je imala samo 14 godina, pokušala je oboriti tu nagodbu i presudu Epsteinu na temelju zakona o pravima žrtava zločina jer tužiteljstvo nije uopće obavijestilo žrtve o nagodbi. No tročlano sudsko žalbeno vijeće odbacilo je njenu tužbu uz dva glasa protiv i jedan za, zaključujući da se taj zakon ne odnosi na ovaj slučaj.

"Unatoč našim simpatijama prema Wild i drugima poput nje koje su pretrpjele neizreciv užas i tužiteljstvo ih nije informiralo i tako ih ostavilo u zabludi, prisiljeni smo odbiti njenu žalbu", zaključilo je sudsko vijeće u tekstu presude. 

Ono što je posebno alarmantno je to što je nagodba s Epsteinom uključivala dogovor o neprocesuiranju njegovih suradnika u seksualnom vrbovanju, silovanju i trgovini za seks maloljetnicama. Znači li to da Epsteinovi partneri u zločinu nikad neće biti otkriveni i kažnjeni? Ne znamo odgovor na to pitanje, ali praktički je sigurno da će to biti dodatan argument onima koji tvrde da je Epsteina dao ubiti upravo netko od njegovih moćnih "prijatelja", kako sam ne bi bio suočen s pravdom koju je Epstein izmicao cijeli svoj život.

Pročitajte više