Gdje je nestalo 92 milijuna kuna za splitsku Hitnu?

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

PRIJENOS vlasti sa SDP-a na HDZ pokazao se vrlo pogubnim po projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijama splitskog KBC-a. Naime, javnost je nedavno informirana kako uprava splitske bolnice i Ministarstvo zdravlja nastoje iznaći optimalno rješenje u što skorije vrijeme kako bi Split dobio dugoočekivani OHBP. 

Ne tako davno, sve se činilo kao gotovo pa dogovorena stvar. Nabrajajući svoja postignuća koncem 2015. godine bivši je sanacijski upravitelj dr. Kolja Poljak ustvrdio kako su za građevinske radove budućeg objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Splitu osigurana sredstva od 92 milijuna kuna.

Nagradili idejna rješenja sa 360 tisuća kuna, ali samo za izložbu u bolnici

U travnju 2016. godine u bolnici je priređena izložba nagrađenih radova za idejno rješenje OHBP-a. Pobjedu je odnio Studio XXL iz Zagreba. Rad je nagrađen sa 144 tisuća kuna, a sveukupni fond nagrada iznosio je 360 tisuća kuna.

Arhitekt Antun Diklić iz XXL-a kazao nam je da je bolnica otkupila rad i da im se od tada nitko nije javio. A poziv svakako očekuju kada se krene u realizaciju posla. Uprava KBC-a nije se ni javila Ivani Bojić iz Geoprojekta koja je izradila natječajni elaborat.

"Prethodna Vlada nije osigurala sredstva"

Šutnja iz bolnice nije bez razloga. Naime, od gradnje planiranog splitskog OHBP-a neće biti ništa. Kočnicu je Ministarstvo zdravlja podiglo u rujnu prošle godine, i to uz sljedeće obrazloženje.

"Sredstva za financiranje izgradnje Objedinjenog hitnog prijema osigurana su iz sredstava EU fondova Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020. Raspoloživa sredstva iznose 173 milijuna kuna. Odlučeno je kako će se zbog pravedne raspodjele te opravdane potrebe zdravstvenih ustanova za izgradnjom OHBP-a, omogućiti prijava više ustanova za ostvarenje financiranja. Tako je omogućeno da sedam ustanova financira izgradnju OHBP-a, i to za opće bolnice u iznosu od 20-ak milijuna kuna, a za kliničke bolničke centre 30-ak milijuna kuna po projektu. Bitno je napomenuti kako idejno rješenje za izgradnju OHBP-a nije imalo osigurana sredstva u državnom proračunu prethodne Vlade, niti se u tom iznosu i idejnom rješenju može financirati preko sredstava EU s kojim raspolažemo", naveli su u Ministarstvu zdravlja. 

Ministarstvo zdravlja: Nisu vršene isplate u okviru navedenog poziva

Ponovno smo ih pitali oko sredstava s kojim se pohvalio bivši sanacijski upravitelj. Tada su imali 92 milijuna kuna, gdje je taj novac nestao?

"Sukladno procedurama u sustavu upravljanja i kontrole ESI fondovima te proceduri poziva na dostavu projektnih prijedloga poboljšanja pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti, projektni prijedlog se financira nakon što prođe sve faze postupka dodjele bespovratnih sredstava, odnosno, donošenjem Odluke o financiranju. Prema KBC-u Split nisu vršene isplate u okviru navedenog poziva", odgovor je Ministarstva zdravlja.

Bolnica će tražiti novi idejni projekt, ali ne prije no što sklope financijsku konstrukciju

Rješenje za novi OHBP u Splitu se još uvijek traži i zasad u potpunosti nije definirano. Ono što je sigurno, trebat će raditi novi idejni projekt. Ali ne prije no što se osigura financijska konstrukcija, kaže nam dr. Julije Meštrović, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

Stari projekt imao je čitav niz problema i dr. Meštrović kaže da je rađen u nuždi. OHBP trebao se graditi na mjestu stare zgrade plućnog odjela u kojoj je bio smješten i dio psihijatrije. U doba izložbe nagrađenih radova o tome se nije govorilo, no nakon dolaska nove uprave shvatilo se da bi za te odjele trebalo sagraditi nove zgrade. Problem je i što je to izdvojena lokacija, a OHBP predstavlja ulaz u bolnicu. Raspoloživa komunikacija s ostalim zgradama je podzemni tunel koji se nalazi u jako lošem stanju. U međuvremenu je doveden i novi pravilnik o OHBP-u, po kojem splitska bolnica ne bi dobila sve što joj treba, a što je bilo zamišljeno u prvotno planiranom OHBP-u.

Zanimljiva je priča i o tome zbog čega je odabrana lokacija plućnog. To je, naime, bio jedini komad terena na koji je bolnica bila upisana kao vlasnik. Ostalo zemljište je gradsko i nije moglo konkurirati za EU program. U međuvremenu je ravnatelj bolnice dr. Ivo Jurić potpisao sporazum s gradonačelnikom Ivom Baldasarom te je KBC omogućeno da se upiše i na ostatak zemlje.

"EU fondovi su nam namijenili 31 milijun kuna što nam je premalo. Tražimo da se pokrije puni trošak. Ne možemo se prijaviti dok ne osiguramo financiranje. Tražimo potpuno drugačije rješenje, funkcionalnije i jeftinije", kazao nam je dr. Meštrović.

Koliko će koštati taj reducirani Objedinjeni hitni bolnički prijam u ovom trenutku još nije poznato.

Pročitajte više