General Laušić nastavio razgovor s haškim istražiteljima

U UREDU Haškog suda (ICTY) u Zagrebu u petak su istražitelji Tužiteljstva nastavili ispitivanje umirovljenoga general bojnika Mate Laušića, dugogodišnjeg načelnika Uprave Vojne policije MORH-a.

Pri dolasku u Ured ICTY-ja u Selskoj ulici, nešto prije 9 sati, Laušić nije želio davati izjave, kao ni u četvrtak, prvoga dana razgovora.

Odbijanjem da komentira razgovore s istražiteljima, Laušić pokazuje da se strogo pridržava pravila ICTY-a koja nalažu

ispitanicima da sadržaj tih razgovora ne iznose u javnost.

Jučerašnje ispitivanje generala Laušića trajalo je punih devet sati, a kako se neslužbeno doznaje predmet interesa istražitelja su operacije Medački džep iz 1993., te Bljesak i Oluja iz 1995., kada je Laušić bio zapovjednik Vojne policije HV-a.

Laušić je, kako se neslužbeno doznaje, na razgovor donio opsežnu dokumentaciju koja dokazuje da je Vojna policija, tamo gdje je bila nadležna, progonila navodne počinitelje kaznenih djela tijekom i nakon tih operacija, te o tome izvijestila nadležna tijela.

Na razgovore s haškim istražiteljima Laušić ni prvoga ni drugog dana nije došao u pratnji svoje odvjetnice Jadranke Sloković, što navodi na zaključak da ga se ispituje u svojstvu svjedoka a ne osumnjičenika, no za to još nema službene potvrde.

Ranije najave da će, nakon Laušića, istražitelji u petak saslušati i Zdravka Janića, zapovjednika Specijalne policije MUP-a, opovrgnute su iz Ministarstva pravosuđa.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em, kazao je kako je to "apsolutno netočna informacija" te da je obavijestio Janića da za njega nije došao nikakav poziv za razgovor s istražiteljima ICTY-a.

(Hina) xdh yrt

Pročitajte više