General Petraeus spreman predložiti smanjenje američkih trupa u Iraku

GENERAL David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, jučer je izjavio kako je spreman predložiti djelomično smanjenje vojnog kontingenta u Iraku, i to mjesec dana prije davanja dugo očekivanog izvještaja o stanju u Mezopotamiji, odnosno rezultatima kontroverzne strategije temeljene na slanju 30.000 dodatnih vojnika.

Petraeus tu preporuku obrazlaže pozitivnim razvojem situacije u Iraku, odnosno vidljivim "smirivanjem" stanja u dosada "problematičnim" dijelovima Iraka, poput pretežno sunitske provincije Anbar koja je donedavno bila leglo pobunjeničkog pokreta, a u kojoj u posljednjih nekoliko mjeseci vlada mir.

Petraeus drži kako bi se dio vojnika iz Anbara i drugih dijelova Iraka mogao uputiti na smirivanje drugih "problematičnih" područja, poput provincije Diala. Petraeus također vjeruje da će, ukoliko se trendovi nastavi, SAD sebi moći priuštiti povlačenje dodatnih snaga.

Pozitivna kretanja na vojnom planu su potvrdili i neki nezavisni promatrači. To uključuje i njemački "Der Spiegel", koji je irački rat nedavno nazvao "izgubljenim za Busha", ali u kojoj svojoj najnovijoj reportaži naziva "ratom koji bi Amerikanci ipak mogli dobiti".

I mnogi demokratski političari koji su bili prilično glasni u zahtjevima za povlačenje američkih snaga su utihnuli. To uključuje i vodeće predsjedničke kandidate koji danas tvrde da će "određen broj vojnika" ostati i nakon što preuzmu Bijelu kuću.

Petraeus tvrdi da će "broj američkih čizama u Iraku sljedećeg ljeta biti manji nego danas", ali ipak upozorava da naglog povlačenja neće biti, jer bi se time "upropastili dosada postignuti rezultati".

Kao primjer je naveo nedavni koordinirani bombaški napad na jazidska naselja u sjeverozapadnom Iraku, koji je prema sadašnjim procjenama izazvao smrt preko 500 pripadnika te vjerske zajednice - jedne od najmanjih i najranjivijih u Iraku. "Stravičan napad" je, prema njegovim riječima, djelo Al Qaede čiji su borci istjerani iz mnogih dijelova Iraka gdje su dosada imali podršku.

D.A.

Pročitajte više