Generalni direktor Mukhatdinov: Željezara mora raditi

GENERALNI direktor Mečelj Željezare Sisak Nasibulla Mukhatdinov danas je na tematskoj sjednici Povjereništva podružnice Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u sisačkoj Željezari izjavio "da je vlasnik odlučio da Željezara u Sisku mora raditi i poslovati".

Mečelj se među ostalim zahvaljuje sadašnjoj Vladi na pomoći u reguliranju uvjeta za plaćanje struje i plina i nada se da će zajedno s Vladom i Skupštinom vjerovnika Željezare Sisak d.d. u stečaju naći rješenje za daljnji rad i poslovanje", rekao je Mukhatdinov. Izjavio je "da je Mečelj u Željezaru dosad uložio više od 30 milijuna eura, ali da zbog, kako je rekao, nemogućnosti prodaje željezarinih cijevi i ostalih proizvoda hrvatskim tvrtkama mjesečno iskazuje gubitak od dva milijuna američkih dolara".

Kao razloge gubitaka naveo je nepovoljnu strukturu zaposlenih, zastarjelu tehnologiju kojom se ne može ostvariti profitabilno poslovanje i nemogućnost kreditnog opterećivanja nekretnina". Najavio je da će Mečelj do kraja tjedna izraditi plan poslovanja u idućem razdoblju, s kojim će upoznati Vladu i njena ministarstva, sindikate, te vodstva grada Siska i Sisačko-moslavačke županije".

V.d. pomoćnice ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Nevenka Zrinski Lovrić istaknula je "da je Ministarstvo dijelom sudjelovalo i sudjeluje u rješavanju uvjeta za poslovanje Željezare". Ono mora biti zainteresirano za rješavanje problema Željezare zbog njenog značaja za gospodarstvo Hrvatske, kao i zbog broja zaposlenih", rekla je.

Iznijela je da predstavnici Mečelja izlaz vide u promjeni pojedinih odredbi kupoprodajnog ugovora; da traže povlačenje odredbe koja Mečelju onemogućuje opterećivanje nekretnina Željezare, povlačenje odredbe o bankarskom jamstvu od 3,6 milijuna eura u slučaju povlačenja Mečelja iz Željezare (kojima bi se osiguralo šest minimalnih plaća za 1.700 radnika) i povlačenje odredbe prema kojoj pet godina od preuzimanja ne mogu mijenjati broj od 1.700 zaposlenih". Najavila je "da će Ministarstvo pomoći da se stvore uvjeti za nastavak rada Željezare Sisak".

Sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac je ocijenio da sadašnja Vlada ulaže maksimalne napore da se uvjeti poslovanja j Željezare izjednače s ostalim hrvatskim tvrtkama. Kako je rekao "sporne stvari trebaju se riješiti aneksom ugovora."

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić je napomenuo da bi stečaj Željezare bio stečaj Siska i da je bez Željezare, tj. s oko šest tisuća nezaposlenih, nemoguće održati socijalnu stabilnost u Sisku.

Predsjednik SMH Ivo Marjanović najavio je da će predstavnici toga Sindikata o stanju u Željezari u petak razgovarati s resornim ministrom Brankom Vukelićem. Marjanović je naglasio da Sindikat pozdravlja odluku vlasnika Mečelja da ostaju u Željezari Sisak i da sisačka Željezara mora raditi.

Pročitajte više