George Bush je prije dva tjedna znao za teroristički plan

AMERIČKI predsjednik George Bush bio je informiran o istrazi o mogućem terorističkom napadu na zrakoplove najmanje dva tjedna prije nego što su britanske vlasti u četvrtak objavile da su uhitile 21 osobu, rekao je njegov glasnogovornik.

"Predsjednik je prije nekoliko dana bio u potpunosti obaviješten o protuterorističkoj i obavještajnoj operaciji", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Predsjednik, (britanski) premijer (Tony Blair) i njihovi vodeći obavještajci, snage reda i sigurnosne službe bile su u stalnom i tijesnom kontaktu. Kao što vjerojatno i mislite, on je zadnjih dana razgovarao s premijerom Blairom o tome", rekao je.

Dvojica čelnika telefonski su razgovarala o istrazi i o načinu kako poremetiti taj plan i 28. srpnja kad je Blair posjetio Washington.

Snow taj teroristički plan opisuje kao "izravnu prijetnju Sjedinjenim Državama". SAD je nakon britanske objave uhićenja službeno podignuo razinu opasnosti od terorizma na narančastu.

Osumnjičeni teroristi vjerojatno su Pakistanci

Osobe uhićene pod sumnjom da su planirale terorističke napade na zrakoplove vjerojatno su pakistanskog podrijetla, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy.

"Za dva do tri dana ćemo imati konkretnije informacije o načinu djelovanja te terorističke skupine koja je kako se čini pakistanskog podrijetla", rekao je Sarkozy novinarima.

Pročitajte više